Potpisan ugovor
142

Nastavlja se izgradnja biciklističke staze na području općine Centar Sarajevo

Klix.ba
Izgradnja biciklističke staze koja povezuje Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru, u općini Centar Sarajevo, bit će nastavljena tokom ove godine.

Općina Centar je u svom budžetu za 2018. godinu izdvojila iznos od 336.184 KM za realizaciju druge faze ovog projekta, za koju su ugovor potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme "Grakop" iz Kiseljaka Senad Sejdić. Ova firma već izvodi radove na izgradnji prve faze biciklističke staze, za šta je također finansijska sredstva osigurala Općina Centar u iznosu od gotovo 300.000 KM.

Kako je objasnio Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme "Grakop", do snježnih padavina okončano je oko 70 posto planiranih radova prve faze izgradnje biciklističke staze.

"Prva faza ovog projekta odnosi se na dionicu od Ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine 841 metar. Nakon uklanjanja postojećih kocki i ivičnjaka na dionici od Ulice Sutjeska do pijace Ciglane, ugradili smo novu betonsku podlogu i počeli smo sa vraćanjem postojećih te ugradnjom novih betonskih kocki na dijelu koji će služiti kao pješačka staza. Preostala je još dionica od Energopetrolove pumpe do glavnog ulaza u Zetru, što iznosi oko 150 metara. Na kraju radova bit će izvršeno asfaltiranje nove biciklističke staze te postavljanje vertikalne i označavanje horizontalne saobraćajne signalizacije", objasnio je Topalović.

Druga faza izgradnje obuhvata dionicu od ulaza u kompleks Zetra do parka Jezero dužine 802 metra. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 1.644 metara. Završna podloga biciklističke staze će biti asfalt obojen u crvenu boju.

Sa realizacijom ovog projekta biciklisti i pješaci će imati nesmetanu putnu komunikaciju do parka na Jezeru gdje će moći uživati u najvećoj gradskoj zelenoj oazi, o kojoj također brigu vodi Općina Centar.