BiH
2

Nastavlja se gradnja sportske dvorane OŠ "Behaudin Selmanović"

Klix.ba
Nakon 18 mjeseci pauze nastavljena je izgradnja sportske dvorane uz Osnovnu školu "Behaudin Selmanović". Tim povodom radove je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić sa saradnicima.

"Skoro godinu dana trajala je pauza u izgradnji ove dvorane. Problemi su nastali sa odabranim izvođačem radova, tako da je Zavod za izgradnju koji vodi ove aktivnosti u ime Općine Novi Grad i nadležnog ministarstva, odabrao novog izvođača radova. Potpisali smo ugovor prije desetak dana i radovi se konačno nastavljaju. Imamo obezbijeđenu finansijsku konstrukciju za dovršetak sale, projektnu dokumentaciju, samo je bio sporan izvođač radova. Nadam se da neće biti problema sa građevinskom firmom koja je preuzela poslove nastavka izgradnje dvorane", kazao je Efendić, ističući da otkako postoji škola nije imala fiskulturnu salu, tako da će nakon završetka projekta to biti radosna vijest za stanovnike Briješća.

Škola "Behaudin Selmanović" je jedna od najvećih škola u općini Novi Grad, a do prije šest godina imala je i najveći broj učenika u BiH. Danas ova škola obrazuje 582 đaka.

"Konačno je krenuo nastavak radova, očekujemo da će radovi ići brzo i da ćemo do početka neredne školske godine imati sportsku dvoranu nakon 68 godina čekanja", kazao je Safet Velić, direktor škole.

Dodao je da će stanovnici Briješća dobiti savremenu sportsku dvoranu koja neće služiti samo učenicima, nego i građanima, jer će to biti dvorana sa propisanim dimenzijama, gdje će moći igrati i reprezentacije.

Zaštitna ograda na putu do škole

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo obišli su danas i radove na postavljanju zaštitne ograde uz trotoar za pješake u ulici Safeta Zajke u Briješću.

Radi se o projektu koji Općina Novi Grad realizira kako bi se poboljšala sigurnost učenika i pješaka koji svakodnevno prolaze stazom pored veoma frekventne saobraćajnice.

Planirano je postavljanje ograde u dužini od oko 100 metara, na potezu od ulaza u Brezansku do ulaza u Vitešku ulicu, kao i proširenje pješačke staze, kako bi školarcima ovog dijela Novog Grada bio omogućen sigurniji put do škole. Radove izvodi građevinska firma Grakop.

"Ja sam bio učenik škole 'Behaudin Selmanović', koja se tada zvala 'Ivo Lola Ribar'. Devedesete godine mi smo kao djeca išli pješice pored ove ceste. Posebno je zimi bilo teško. Evo došli smo u situaciju da riješimo i taj problem postavljanja ograde uz pješačku stazu kojom idu djeca do škole. Ograda je jako značajna za njihovu sigurnost", kazao je Efendić.

Prema riječima Seada Junuza, predsjednika Savjeta Mjesne zajednice "Briješće", stanovnici ovog naselja 15 godina traže da se postavi ograda, ali do sada predstavnici lokalne zajednice nisu imali sluha za to.

"Članovi Savjeta Mjesne zajednice 'Briješće' i Vijeća roditelja Osnovne škole 'Behaudin Selmanović' godinama traže da se riješi ovaj višegodišnji problem. Veliki broj djece prolazi ovim trotoarom na putu do škole. Imali smo i smrtnih slučajeva. Zahvalni smo ovoj lokalnoj zajednici i načelniku koji je uvidio problem, planirao sredstva, tako da će i ovaj problem vrlo brzo biti riješen", kazao je Junuz.

Za realizaciju ovog projekta, uz proširenje pješačke staze Općina Novi Grad izdvojila je oko 25.000 KM.