{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja u slučaju Kondić i ostali

F
25.2.2009. u 17:53
0
0
Nastavak suđenja u slučaju Kondić i ostali
0
Nastavak suđenja u slučaju Kondić i ostali
Danas je nastavljeno ispitivanje svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Ključu.
Drugog dana ispitivanja, Ekrem Čehić, svjedok Tužilaštva, govorio je o sastanku upriličenom pred zatvaranje logora u Staroj Gradiški, a kojem je, između ostalih, tvrdi, prisustvovao Vinko Kondić.

Ispitivanje ovog svjedoka počelo je 23. februara i tada je govorio, između ostalog, o sastanku “čelnih ljudi” u Gradiški na kojem su, kako pretpostavlja, razgovarali o zatvaranju logora.

“U sali koju sam čistio u Staroj Gradiški vidio sam Milana Martića, Jovu Banjca i Vinka Kondića te još osoba koje nisam poznavao. Bilo je između 15 i 20 osoba u toj prostoriji i neki su bili u uniformi, a neki u civilu. Po povratku u ćeliju, Nermin Delić, koji je tada doveden sa ispitivanja, kazao mi je da se Stara Gradiška zatvara”, kazao je Čehić.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović se terete da su tokom 1991. i 1992. godine sudjelovali u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U optužnici stoji da je Banjac, zajedno s trojicom optuženih, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj potpuno preuzimanje vlasti u općini Ključ i njeno pripajanje Autonomnoj regiji Krajina.

Čehić je kazao da je tokom zatočeništva u logoru Stara Gradiška (Republika Hrvatska) boravio u istoj ćeliji zajedno sa preko 60 osoba te dodao da nije odvođen na ispitivanje.

Svjedok je kazao da je granatiranje područja Velagića, gdje je boravio tokom 1992. godine, počelo nakon što su dobili poziv da predaju oružje.

U optužnici stoji da su “srpske snage” 28. maja 1992. godine granatirale područje Ključa, Pudinog Hana i Velagića te da je to za posljedicu imalo smrt najmanje 12 osoba.

Nakon granatiranja, kako stoji u optužnici, stanovništvo je pozvano da se okupi oko doma u Velagićima, nakon čega su muškarci uhapšeni, a žene i djeca pušteni, “bez prava da se vrate svojim kućama”, javlja BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 4. marta, kada je predviđeno saslušanje novog svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: