{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila

F
12.5.2008. u 14:38
0
0
Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila
0
Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila
Svjedočenjima Sulje Durića i Alije Halilovića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Mladena Milanovića (1958.), optuženog za ratni zločin protiv civila na području Vogošće.
Svjedoci Durić i Halilović, mještani sela Svrake, početkom maja 1992. godine uhapšeni su i sprovedeni najprije u kasarnu tadašnjih srpskih vojnih formacija u Semizovcu, a potom zatočeni u logor "Bunker".

Obojica svjedoka potvrdili su identitet optuženog, koga su poznavali odranije, navodeći kako je on (optuženi) bio jedan
od stražara u spomenutom logoru.

Prema njihovom iskazu, u Mladenovoj smjeni često se događalo da u "Bunker" budu pušteni pripadnici vojnih formacija koji su zlostavljali zatočenike.

Svjedok Durić opisao je događaj kojom prilikom su dva vojnika s ratišta natjerali zatočenike Ahmeda Hidu i Hasana Abazu da se skinu i bacaju po nasipu ispred logora, a čemu je prisustvovao i optuženi koji nije učinio ništa da spriječi zlostavljanje zatočenika.

Ovaj svjedok kazao je da su se najčešće iživljavali na zatočeniku Taibu Kodžagi u čemu je sudjelovao i optuženi, a koga su zbog naprave koju su kod njega pronašli zvali "Kubura" (radilo se navodno o puški koju je Kodžaga napravio od vodovodne cijevi).

Ove inkriminacije potvrdio je i svjedok Halilović, navodeći da su onda uz optuženog stražarili Veljko Lubarda i Žara Milić.

Halilović je ispričao da su zatočenici Kodžaga i Nijaz Salkić tjerani da skaču s gornjeg sprata logora, te da je optuženi jednom prilikom spasio jednog zatočenika koga su nepoznati vojnici poveli da ga ubiju.

Prema tužbenim navodima, Milanović je od maja do augusta 1992. u svojstvu stražara u logoru "Bunker" u Semizovcu, općina Vogošća, fizički i psihički zlostavljao jednog zatočenika.

Milanović se, također, tereti za omogućavanje drugim pripadnicima vojnih formacija tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine da ulaze u spomenuti logor i zlostavljaju zatočene civile, čime je postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava - ženevske konvencije i njenih dopunskih protokola o zaštiti civila za vrijeme rata.

Ovaj predmet je Odlukom Suda BiH od 10. januara ustupljen na rješavanje Kantonalnom sudu Sarajevo kao mjesno nadležnom sudu.

Optuženi Mladen Milanović nalazi se u pritvoru od 27. jula 2007., a optužnica u ovom predmetu potvrđena je 12. decembra iste godine.

Optuženi, koji posjeduje austrijsko državljanstvo, prije hapšenja živio je u Grazu, Austrija.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 29. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: