{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila

F
12.5.2008. u 14:38
0
0
Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila
0
Nastavak suđenja Mladenu Milanoviću optuženom za ratni zločin protiv civila
Svjedočenjima Sulje Durića i Alije Halilovića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Mladena Milanovića (1958.), optuženog za ratni zločin protiv civila na području Vogošće.
Svjedoci Durić i Halilović, mještani sela Svrake, početkom maja 1992. godine uhapšeni su i sprovedeni najprije u kasarnu tadašnjih srpskih vojnih formacija u Semizovcu, a potom zatočeni u logor "Bunker".

Obojica svjedoka potvrdili su identitet optuženog, koga su poznavali odranije, navodeći kako je on (optuženi) bio jedan
od stražara u spomenutom logoru.

Prema njihovom iskazu, u Mladenovoj smjeni često se događalo da u "Bunker" budu pušteni pripadnici vojnih formacija koji su zlostavljali zatočenike.

Svjedok Durić opisao je događaj kojom prilikom su dva vojnika s ratišta natjerali zatočenike Ahmeda Hidu i Hasana Abazu da se skinu i bacaju po nasipu ispred logora, a čemu je prisustvovao i optuženi koji nije učinio ništa da spriječi zlostavljanje zatočenika.

Ovaj svjedok kazao je da su se najčešće iživljavali na zatočeniku Taibu Kodžagi u čemu je sudjelovao i optuženi, a koga su zbog naprave koju su kod njega pronašli zvali "Kubura" (radilo se navodno o puški koju je Kodžaga napravio od vodovodne cijevi).

Ove inkriminacije potvrdio je i svjedok Halilović, navodeći da su onda uz optuženog stražarili Veljko Lubarda i Žara Milić.

Halilović je ispričao da su zatočenici Kodžaga i Nijaz Salkić tjerani da skaču s gornjeg sprata logora, te da je optuženi jednom prilikom spasio jednog zatočenika koga su nepoznati vojnici poveli da ga ubiju.

Prema tužbenim navodima, Milanović je od maja do augusta 1992. u svojstvu stražara u logoru "Bunker" u Semizovcu, općina Vogošća, fizički i psihički zlostavljao jednog zatočenika.

Milanović se, također, tereti za omogućavanje drugim pripadnicima vojnih formacija tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine da ulaze u spomenuti logor i zlostavljaju zatočene civile, čime je postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava - ženevske konvencije i njenih dopunskih protokola o zaštiti civila za vrijeme rata.

Ovaj predmet je Odlukom Suda BiH od 10. januara ustupljen na rješavanje Kantonalnom sudu Sarajevo kao mjesno nadležnom sudu.

Optuženi Mladen Milanović nalazi se u pritvoru od 27. jula 2007., a optužnica u ovom predmetu potvrđena je 12. decembra iste godine.

Optuženi, koji posjeduje austrijsko državljanstvo, prije hapšenja živio je u Grazu, Austrija.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 29. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: