Hag
0

Nastavak suđenja Karadžiću saslušanjem Blaščika

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Pred Haškim tribunalom danas će biti nastavljen glavni pretres na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Tužilaštvo će saslušati istražoca Tomaša Blaščika, koji je i posljednji svjedok prije početka dvonedjeljnog prekida suđenja.

 Karadžić je juče osporavao navode Tužilaštva Haškog tribunala o odgovornosti srpske strane za osam incidenata u kojima su stradali civili u Sarajevu od 1992. do 1995. godine. 

 On je za svjedoka optužbe, britanskog eksperta za minobacače Richarda Higsa, rekao da je "njegova osnovna metodologija u izradi izvještaja za Tužilaštvo bila povjerenje i prihvatanje podataka koji nisu provjereni". 

"Nijedan od osam incidenata iz optužnice protiv mene i u drugim predmetima nije izazvala srpska strana, već muslimanska, s ciljem da se izazovu simpatije svijeta", rekao je Karadžić, dodavši da je svjedok "bez provjere i mjerenja usvojio nalaze drugih istražnih ekipa". 

Higs je na svjedočenju Karadžiću komentarisao četiri incidenta u Sarajevu koje je analizirao u svom izvještaju: granatiranje reda za vodu ulici Cane Babović na Dobrinji od 12. jula 1993. i dječijeg igrališta na Alipašinom polju, 22. januara 1994. godine, te dva incidenta na pijaci Markale, od 5. februara 1994. i 28. avgusta 1995. godine. 

Higs je, na osnovu izvještaja sarajevske policije, Unprofora i vojnih posmatrača UN, zaključio da su u sva četiri slučaja granate ispaljene sa srpskih položaja. 
Na intervenciju sudije Howarda Morrisona razjašnjeno je da je ovaj svjedok pozvan da potvrdi metodologiju i zaključke, odnosno da se njegovim svjedočenjem "ništa ne dokazuje, već se nešto dodaje", a zastupnik optužbe najavio je da će još "priličan broj svjedoka biti pozvan da govori o incidentima u Sarajevu".