London
0

Nastavak ročišta u slučaju Ganića

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pred sudom u Londonu biće nastavljeno ročište na kojem se razmatra zahtjev Srbije za izručenjem člana bivšeg ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog napada na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici Sarajevu maja 1992. godine.

U protekla tri dana glavnog ročišta, koje bi trebalo da traje do 14. jula, Ganićeva odbrana je optuživala Srbiju da vodi politički proces protiv Ganića i da ne poštuje britansko pravosuđe, dok je britanski tužilac predstavio dokaze koje mu je dostavila Srbija, a koji govore o odgovornosti Ganića.

Direktor srpskog Interpola Miloš Oparnica je rekao za "Večernje novosti" da ponekad izručenja mogu da traju i po tri godine, te da pitanje da li će Ganić biti izručen ne zavisi samo od političke volje zvaničnog Londona, već i od složene procedure izručenja, o čemu odlučuje britansko pravosuđe. 

On je naveo da anglosaksonsko zakonodavstvo nije usklađeno sa srpskim i da je potrebno da prođe jako mnogo vremena dok se svi pravni principi oko izručenja usklade i realizuju. 

"Zato neka izručenja naših ljudi iz Velike Britanije i SAD mogu da potraju i tri godine", kaže Oparnica.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu pravde Srbije, proces izručenja osoba okrivljenih i osuđenih za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine je složen i dugotrajan proces.

Prvo, sudovi u Srbiji raspisuju potjernice, koje realizuje Interpol koji hapsi kriminalce po svijetu, a potom Ministarstvo pravde Srbije šalje molbu za izručenje zemlji u kojoj je delinkvent uhvaćen. 
Uz molbu se šalje potpuna i prevedena dokumentacija, ali samo ona koja se odnosi na krivično djelo zbog kog je kriminalac uhapšen i za koje treba da mu se sudi.

Srpsko Ministarstvo pravde je ove godine podnelo 65 zahtjeva stranim zemljama za izručenje osoba, koje pred srpskim sudovima treba da odgovaraju za počinjena krivična djela ili ih već čeka odlazak na odsluženje zatvorske kazne. 

Prema podacima Interpola, u svijetu se skriva 700 delinkvenata iz Srbije, a samo u hrvatskim zatvorima nalazi se desetak delinkvenata i osuđenika.