BiH
0

Nastavak ročišta u predmetu Feroelektro zakazan za 20. maj

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ročište u predmetu Feroelektro, glavna rasprava i iznošenje završnih riječi, zakazani su za 20. maj, odlučeno je danas u nastavku ročišta u Općinskom sudu u Sarajevu po tužbi Agencije za privatizaciju za raskid kupoprodajnog ugovora Feroelektra d.d. Sarajevo sa Stanić Investom d.o.o Kreševo.

Agencija za privatizaciju FBiH 2008. godine tražila je raskid kupoprodajnog ugovora, jer se grupacija Stanić, kako tvrde iz Agencije, nije pridržavala kupoprodajnog ugovora, zaključenog 2004. godine.

Uoči početka jutrošnjeg ročišta predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić je kazao da očekuje da i u ovom nastavku ročišta "Stanić Invest zajedno sa svojim advokatima nastavi s razvlačenjem procesa da bi doveo nove svjedoke", a poslije ročišta je izjavio da se desilo ono čega su se predstavnici Sindikata i radnici najviše i bojali.

"Stanić Invest nastavlja da razvlači ovaj proces, a sada se pojavio i neki umješač u parničnom postupku, navodno je to zastupnik Feroelektra d.d., ali znamo da ga je angažirao Stanić Invest, on sada pokušava da kupoprodajni ugovor bude aktivan i da se odustane od tužbe", kazao je Smajić.

Naveo je i da predstavnici Stanić Investa traže nova vještačenja i nove svjedoke, a sve radi odugovlačenja rješavanja procesa.

"Stanić Invest odugovlači proces iz razloga što mu svaki dan proveden u Feroelektru znači mnogo u smislu finansijske koristi, s obzirom na to da koristi sve naše resurse", dodao je Smajić.

Vezano za pojavljivanje umješača u parničnom postupku, Senad Makić, zaposlenik Agencije za privatizaciju, kazao je da je to neprirodno, ali da je sud to ipak odobrio.

Sud je odbio zahtjeve umješača, spajanje parnice i prekid postupka.

Makić smatra da pojavljivanje umješača neće dodatno razvući proces jer je on slučaj prihvatio u onom stanju u kojem ga je zatekao.

"Danas nisu pristupila tri svjedoka tako da je zakazan nastavak ročišta za glavnu raspravu kad će, prema procjenama, biti iznesene završne riječi", naglasio je Makić.

Postupajući sudija je advokatima Plamenku Ćustoviću i Emiru Karači te umješaču Rajku Cuciću naložio da se u roku od tri dana obrate vještaku finansijske struke Izetu Haliloviću te dostave dokumentaciju iz prethodnih vještačenja da bi vještak najkasnije do 12. maja uradio nalaz i mišljenje, te da taj nalaz ulože osam dana prije glavnog ročišta, koje je zakazano za 20. maj.

Postupajući sudija je za glavno ročište najavio saslušanje vještaka finansijske struke Izeta Halilovića, saslučanje tri svjedoka te iznošenje završnih izlaganja.