BiH
0

Presuda u slučaju Feroelektra 14. augusta, radnici se nadaju najboljem

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radnici Feroelektra okupili su se danas ispred Općinskog suda Sarajevo kako bi saznali kada će čuti konačnu presudu o njihovom slučaju i riješiti svoje dugogodišnje probleme. Danas je zaključeno glavno ročište tužbe Agencije za privatizaciju FBiH za raskid kupoprodajnog ugovora u vezi s ovom firmom.

Danas je svjedočio i Franjo Šaravanja, predsjednik Agencija za privatizaciju FBiH.

"Kazao je kako Stanići, s kojima je potpisan kupoprodajni ugovor, nisu investirali ništa u firmu, da su je zloupotrijebili i iskoristili. Njihove obaveze su bila da investiraju 22 miliona KM te da uposle 225 radnika", kazao nam je Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika Feroelektra koji je prisustvovao ročištu.

Šaravanja je, prema Smajićevim riječima, kazao kako su Stanići sve vrijeme pa i danas koristili resurse Feroelektra.

"Stanićev advokat je ponavljao istu priču. On je investirao samo sedam posto. Napravljeno je vrzino kolo kriminala. Njihov advokat se ponovo pozivao na zastarjelost jer je prošlo 10 godina. Tačno je da je Stanić uplatio dva miliona, ali više ništa nije ispunio", naglasio je Smajić.

Sudbina Feroelektra bit će poznata 14. augusta kada će sudija Radivoje Stanišić izreći presudu. Smajić ističe kako radnici nemaju dilema, te se nadaju da će ova presuda glasiti poput one iz 2012. godine koja je zbog proceduralnih greški ukinuta, a to je raskid kupoprodajnog ugovora sa Stanićima. Također, kazali su da su nezadovoljni odnosom federalnog ministra Milorada Bahilja prema ovom slučaju.

"On je imao zaključke Vlade FBiH kojim su se Federalno ministarstvo trgovine i Agencija za privatizaciju FBiH obavezali da će uraditi sve u cilju zaštite radnika i imovine Feroelektra, no on ništa nije uradio. Gledaju nas kao kolateralnu štetu. Poručujemo mu: Ne jedemo 24 mjeseca. Ministre, ne možemo više, crknut ćemo", kazao je Smajić.

Radnici tvrde da nisu primili 24 plaće, a nije im uplaćivano ni penziono i zdravstveno osiguranje. Zbog toga su u više navrata protestovali ispred zgrade Feroelektra, te Općinskog suda Sarajevo.