Sindikalni raskol
3

Nastavak kongresa za izbor predsjednika SSS BiH zakazan 20. juna, Ismet Bajramović negoduje

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Na konsultativnom sastanku koji je bojkotovao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, data je saglasnost da se sazove nastavak 14. Kongresa 20. juna 2018. godine, kada bi sindikalci trebali da izaberu novog predsjednika. Bajramović za Klix.ba tvrdi da je odluka nezakonita.

Sastanku, koji je održan danas u Domu sindikata, prisustvovali su predstavnici Radnog predsjedništva 14. kongresa SSS BiH, predsjednici grana SSS BiH i članovi Glavnog odbora SSS BiH u starom sazivu.

Nakon sastanka saopćeno je da se daje saglasnost Radnom predsjedništvu, odnosno predsjedavajućem Radnog predsjedništva da sazove nastavak 14. Kongresa SSS BiH 20. juna 2018. godine u 10.00 sati u Domu sindikata.

"Također se obavezuje SSS BiH, odnosno Stručna služba Saveza SSS BiH, da u roku od pet dana predsjedniku Radnog predsjedništva 14. kongresa dostavi podatke o delegatima", stoji u saopćenju predsjedavajućeg Samira Kurtovića.

Na današnjem sastanku obavezali su Radno predsjedništvo 14. kongresa da provede aktivnosti za organizovanje nastavka i realizacije kongresa.

Saopćili su da je sastanak održan po zahtjevima 15 granskih sindikata koji čine natpolovičnu većinu granskih sindikata u SSS BiH i to: Samostalni sindikat nafte i petrohemije FBiH, Unija samostalnih sindikata policije FBiH, Samostalni sindikat saobraćaja i veza u FBiH, Sindikat državnIh službenika i namještenika FBiH, Sindikat penzionera u FBIH, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira FBiH, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u FBiH, Sindikat BH pošta Sarajevo, Samostalni sindikat radnika finansijskih organizacija BiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH, Nezavisni sindikat uposlenika elektroprivrede HZ Herceg Bosna Mostar i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH.

Trenutni predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je za Klix.ba da je sastanak održan mimo statuta i da neformalna grupa ne može zakazivati nastavak kongresa.

"To je sastanak neformalne grupe, jer statut ne poznaje nikakav konsultativni sastanak da donese odluku o kongresu. Statut poznaje Glavni odbor, Predsjedništvo, saveze i tako dalje. Dobio sam informaciju da na tom sastanku nisu imali ni kvorum Radnog predsjedništva. To je bezveze", kazao nam je Bajramović.

Istakao je da njihov zahtjev ne može ispoštovati stručna služba, predsjednik saveza.

"Tražim da se sve vrati u statutarni okvir", zaključio je Ismet Bajramović.