BiH
54

Nastavak izgradnje kapaciteta centara za mentalno zdravlje (CMZ) u BiH

FENA
Na Jahorini je u toku kontinuirana edukacija za rehabilitacione timove CMZ centara Bosne i Hercegovine iz okupacione terapije kao jedne od ključnih oblasti za unapređenje zdravstvenih usluga i zadovoljstvo pacijenata i okupila je više od 30 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) iz Federacije BiH i Republike Srpske, uz stručno vođenje prim. dr. Gorana Čerkeza iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Četvrti od modula pod nazivom "Primjena elemenata art tehnika i muziko terapije u okupacionoj terpaiji u radu centra za osobe s mentalnim poteškoćama" u trajanju od dva dana obuhvata teoretska predavanja i praktične dijelove raspoređene u više specijalističkih radionica.

Specijalističke radionice planirane edukacijom su od izuzetnog značaja kako bi podstakle aktivno učešće rehabilitacionih timova u radu CMZ centara kao i unaprijedili njihove kompetencije za rad s osobama s onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su aplikativni u njihovoj praksi.

"Edukacijom želimo pokazati da se primjenom elemenata art i muziko terapije mogu baviti i oni koji nisu nužno muzičari ili umjetnici nego svi oni koji rade na polju zaštite mentalnog zdravlja nakon određene obuke od stručnih i iskusnih kolega", izjavio je voditelj muzikoterapije na seminaru Danijel Puvača.

Kontinuirana edukacija se odvija u sklopu projekta koji implementira HOPE’87 podržanim od pokrajine Upper Austrija pod nazivom "Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BiH“, a koji ima za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba s invaliditetom.

Okupaciona terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu kojoj je cilj pomoći osobama s invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajući život s maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života.

Institucionalnu podršku projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, saopćeno je iz HOPE '87.