BiH
0

Nastava u osnovnim i srednjim školama počinje 3. septembra

FENA
Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo počinje u ponedjeljka 3. septembra. U osnovnim školama očekuje se oko 40.000 učenika, u srednjim oko 20.000, izjavio je Feni Sretko Žmukić iz Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

S jučerašnjim danom upisano je oko 4.000 prvačića u osnovne škole, a konkurs za upis učenika u srednje škole traje još i danas, kazao je Žmukić.

Dodao je da prvi put u devetogodišnju osnovnu školu ulaze učenici četvrtog razreda, te je za njih nedavno Vijeće za udžbeničku politiku odobrilo upotrebu udžbenika za taj razred i taj spisak udžbenika upućen je osnovnim školama, kako bi učitelji mogli predložiti udžbenike koji će se koristiti u narednoj školskoj godini.

Žmukić je kazao kako su, da bi se izbjegle gužve u knjižarama, date instrukcije osnovnim i srednjim školama da istaknu udžbenike koje njihovi nastavnici predlažu da se koriste u narednoj godini, i to sa spiska odobrenih udžbenika koji se već tri godine stabilizirao u KS.

“Bez obzira na to koji udžbenik nastavnik predloži da se koristi u tom razredu gdje on predaje, on je obavezan da prihvati i udžbenik koji učenik donese a ne bude u skladu sa njegovim prijedlogom, ukoliko je udžbenik odobren prethodnih godina”, kazao je Žmukić.

Upućena je i sugestija školama da odmah na početku organizuju tzv. dane darivanja knjiga i pozovu sve učenike i druge zainteresirane da ukoliko im ne trebaju udžbenici koje su koristitili prošle godine poklone školskim bibliotekama, kako bi ih mogli koristiti drugi učenici koji nemaju dovoljno novaca da kupe nove.