U šest mjeseci
16

Nasilju u porodici u RS izloženo 652 osoba od kojih 439 žena

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Republici Srpskoj su u prvih šest mjeseci nasilju u porodici bila izložena 652 lica, zbog čega je neophodno pooštriti kaznenu politiku, s ciljem dostizanja nulte tolerancije prema nasilju u porodici, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom početka kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport RS Bosiljka Bošnjak navela je da je normativno-pravni okvir u RS u ovoj oblasti posljednjih godina znatno poboljšan, naročito usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

"Ovim posljednjim izmjenama i dopunama su sve radnje nasilja u porodici kvalifikovane kao krivično djelo, pa se i počinilac goni isključivo primjenom odredaba Krivičnog zakonika, a Zakon o zaštiti od nasilja u porodici se fokusira na pomoć, podršku i zaštitu žrtava", rekla je Bošnjakova novinarima.

Ona je navela da su, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, od 652 lica koja su bila izložena nasilju u porodici, 439 bile žene i 213 muškarci.

Bošnjakova je rekla su centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite evidentirale 728 žrtava nasilja u porodici, od kojih 202 maloljetne i 526 odraslih, među kojima je bilo 395 žena i 131 muškarac.

Koordinator Sigurne kuće za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja iz Banjaluke Amela Bašić Tomić rekla je da je u 10 mjeseci ove godine u tu kuću bilo smješteno 38 lica - 19 žena i 19 djece, koji su preživjeli nasilje od člana porodice.

"Žene koje traže utočište u Sigurnoj kući su u najvećem broju srednje životne dobi i nezaposlene, te se trudimo da im pružimo potrebnu pomoć u svim životnim segmentima", rekla je Tomićeva.

Prema njenim riječima, najvažnije je osmisliti izlaznu strategiju koja podrazumijeva pronalazak adekvatnog zaposlenja i smještaja žrtvama nasilja, kao i pružanje socijalno-psihološke pomoći.

Pravni savjetnik u Fondaciji "Udružene žene Banjaluka" Lana Jajčević rekla je da im se u prvih šest mjeseci za pravni savjet obratilo 220 žena, od kojih najviše zbog nemogućnosti naplate alimentacije, pa ubuduće treba staviti akcenat na rješavanje tog problema.

Koordinator projekta u Fondaciji "Udružene žene" Banjaluka Gorica Ivić napomenula je da je još prisutna praksa da se ne pozivaju na odgovornost službenici koji u slučaju nasilja u porodoci nisu postupili po zakonu.

Ivićeva je istakla da problem predstavlja i nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava u ovoj oblasti, te da je neophodno raditi na poboljšanju kaznene politike, jer ima mnogo uslovnih presuda.

"To samo obeshrabri žene da ponovo prijave nasilje, jer su svjedoci da počinitelj nije adekvatno kažnjen", rekla je Ivićeva.

Ona je navela da se kampanja ove godine vodi pod motom "Od svijesti do odgvornosti za nasilje nad ženama".

Kkampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, sprovodi se svake godine širom svijeta od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.