Komentari (56)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ivan Lovrenovi je mali bog u Bosni! ... Čovjek ima u glavi i rastura, stvarno rastura... Svatko normalan zna da taj čovjek priča istinu! No, koliko je normalnih???
SMRT DUGIM TEKSTOVIMA
odakle jasno slijedi da bosancica nije kako si ti naveo \"samo i iskljucivo\" bosansko pismo ( ma kako ti ovo -bosansko- dozivljavao) vec da se koristila na jednom mnogo sirem geografskom podrucju, te s\'toga ne moze biti nikakav argument tvojoj tvrdnji da su stecci na teritoriju danasnje Sr, CG i Hr sa natpisima na bosancici \"samo i iskljucivo\" BH kulturno-istorijska bastina... o tome koliko su moji komentari glupi, molim te neka prosudi neko pismeniji od tebe...
...odakle jasno slijedi kako su stećci autohtoni hrvatski spomenici... hahahahahaha... glupljeg komentara odavno nisam pročitao....
ako bosanskohercegovacki Hrvati imaju svoju kulturu i historiju,zasto onda pokusavaju krasti bosanskohercegovacku kulturu i historiju.ako smo razliciti,onda moramo znati cije je sta.Ivan Lovrenovic pokusava upravo to,da prikaze bosanskohercegovacku historiju,kulturu,velikodostojanstvenike kao hrvatski dio historije.
Zna li uopste cjenjeni profesor sta je nacija ? Oduzmitemu sve diplome i saljite ga ukukuruze...pod hitno !
Na bosančici su pisani i Povaljski prag na ostrvu Braču 1184., listina omiškoga kneza Đure Kačića Dubrovniku 1278 i Povaljska listina iz 1250, te Poljički statut iz 1440. god. i mnogo drugih tekstova, po čemu je ovo pismo i jedno od tri pisma u Hrvatskoj). Brojni su natpisi na stećcima, a poznat je i prijepis Ljetopisa popa Dukljanina. Od 16. do 18. st. bosanski franjevci su bosančicom štampali oko 40 knjiga. Osim u Bosni, njome se pisalo i u Dubrovniku, Makedoniji, Krajini, na ostrvima i u pojedinim sjevernim krajevima Hrvatske. Zadržala se kod bosanskih franjevaca do polovine 19. st., a kod bošnjačkih muslimanskih porodica i do najnovijih vremena. KONTAS ?
@ena Nisam ti rekla da ces moliti za oprost sto si citala Andrica nego sto omalovazavas vrijednost drugih naroda. Procitala sam ga i ja, pa sta - cinjenica je da je Andric izvanredan pisac, rodjen u mom gradu ali cinjenica je i to da je pisao iza mracnih naocala - tj. klincke depresije od koje se dugo godina, tj. do kraja zivota pokusao izlijeciti. Voljela sam ga citati ali ne moram mjeriti vrijednost svih mladih ili cak naroda po tome jesu li ili nisu citali Andrica. Dakle, to sto tvrdis da je istina je tvoja subjektivna istina, ne moramo svi Bogu na racun sto ne dijelimo tvoju istinu.
Bosančica je SAMO i ISKLJUČIVO bosansko pismo, te je iz tog razloga pametnom čovjeku sasvim jasno gdje i kome stećci pripadaju. Stećak NIKAD nije bio niti će biti obilježje ni Srbije ni Hrvatske!!! Argumente protiv ovoga nema ni 100 Lovrenovića!!! Kontaš?
idiote, rimsko carstvo se prostiralo diljem evrope i afrike to ne znaci da su danas rimske iskopine u svim tim zemljama kulturno-istorijska bastina grada rima ili eventualno italije... kakve veze ima sto su pisana bosancicom da ti to mozda ne nalazis neku genezu od te bosancice do taze iskovanog bosanskog jezika ? i ne, ja ne gledam diplomu gosp. lovrenovica vec njegovu argumentaciju sto za tebe ne znaci bas puno jer ti ionaklo blejis kako coban kaze...
Ja licno nemam problema da kazem da pricam srpsko-hrvatski jezik, iako je to Vukov jezik i to sarajevskim slengom. Bosanski jezik se radja ali se jos nije rodio, kao ni hrvatski. A o historijskim konotacijama nema potrebe da pricamo, briga me da li su moji preci Srbi ili Hrvati, ja sam Bosanac i nisam nikakav vjernik iako su mi roditelji bosanski muslimani. Hocu reci da je Andric bio jedna ogromna vrijednost za cijelu Bosnu i da je on istu razumio te si je izgradio kredibilitet da moze javno da kaze sta misli..ko to ovdje od ovih komentatora moze sebi da garantuje taj komoditet krijuci se pod nickovima...poz za sve ljude i moju bracu i prijatelje, Bosance, Srbe i Hrvate...
istorija je nkompleksnija od komunistickih granica republika i avnoja. ima mnogo toga prije toga, mnogo granica, mnogo osvajaca, putnika, puteva, dolaqzaka i odlazaka. seljenja. priuhvatanja i odbacivanja.
vas problem je sto ne zasnivate nista na faktima i cinjenicama, pravac turska, zarovite se u arhive, pa ako su vase unistene, njihove nisu. tako je i adric radio. ozbiljan covjek im pisac, ne trabunja nego provjeri i zasniuje na istorijskim dogadjajima. nadjite malo bar o poznatim poturcenim srbima, kao sto je bio mehmed pasa sokolovic, ima ih jos, nije jedini. imamo bar ono sto su oni sacuvali. iskopalo bi se tu jos mnogo cega, koga zanima. neke i ne zanima. samo, sigurno da o nekima ima podataka. zarovite se malo i pisite o cinjenicama, a ne lupajte ovuda bez veze. samo crno na bijelo. sta vi znate o hriscanbstvu, o istoriji, ne znam ni ja mnogo ni dovoljno, ali ima nesto sto znam. nemojte na prazno bog vam dao. i svaki pokusaj razgranice3nja istorije na sadasnje, avnojevske granice, zavrsice neuspjehom, jer je tesko razdvojiti nesto sto ni vijekovi nisu uspjeli sasvim razdvojiti, susvise nas toga veze, mnogo i razdvaja, a avnojevske granice su crtali komunisti, koji bas i nisu jedi
tako se busate ovde godinama nekakvim turskim kupatilima, elem, nekih koji su zivjeli u pustinji gdje kap vode vidis u sto godina. Neki dan emisija na tv o akvaduktima i rimljanima koji su pravili akvadukte i imali gradski vodovod nekoliko stotina godina prije hrista!!! prostor sadasnje turske je nekadasnji rim, po mnogo cemu isti kao i zapadni, logicno da su to pokupili u svojim osvajanjima!!! i sta sad, kao, ako su stecci vasi, kao imate veca prava od ostalih, ili sta??? kao i stanovnici vizantije, jer su turci macem osvojili te prostore, ili kako??? jer vire freske u plavoj dzamiji u istanbulu ili kako vi to zamisljete dragi moji`??? jel to treba da selimo gdje nam je zivio pecinski predak, ili sta? jer vi kazete da je to vase. a lazete, jer vi ste mi.
kakvog sad to ima znacaja? u turkoj je sve vizantijsko sto je starije od 700 godina i sta ce to reci? pismo je slovensko, sta je problem, jel se zvalo ovako ili onako, zemlja se zvala ovako ili onako, drzava, ili vlasteæinsko dobro? pa zove se i hercegovina, mogu i oni svoj jezik nazvati hercegtovacki, dva sela pa nije isto. kao i dodati neko slovo, kao i mnogo sta. stvarno ste dosadni s tim. busate se necim sto veze s vezom nema.
a i bosancica je slovensko pismo, cirilica, a posto drugih slovena nema na tim prostorima...svako da iliri nisu pisali slovenski(citaj ruskim jezikom)!!! prema tome, s koje god strane da ga...vratis se na slovene, a sloveni su...kasnije postali katolici ili pravoslavci, zavisno od podjele crkve, samo je jedno sigurno. ilirsko nije. samim tim nema razloga vjerovati da je i po cemu razlicito od ostala dva naroda okolo. ne mozes praviti nadgrobne spomenike od kamena tamo gdje ga nema, a podsjecanja radi, vladari bih i bosancice opet srbi ili hrvati, pa sad, sve labavo i klimavo. dosadno mi vise.
ko je kriv sto su unisteni dokumenti o vjencanjima i rodjenjima po crkvama, kao jedinim nosiocima pismenosti na tim prostorima!!! zakacili se kamenja!!! a svi zaboravljaju da je crkva bila jedna, kao i o dolasku hriscanstva na ove prostore. svakako da je tesko reci kom plemenu je neko pripadao prije hriscanstva, kao i to jel porijeklom rimljanin ili ilir, ili sloven. mijesano je, preovladjuju sloveni, logicno, jer je njihov jezik jedini sa ovih prostora. drugo je da su nasli neke hijeroglife koji nisu ni rimski, ni grcki, ni slovenski, pa hajde de. ne bulaznite. svakako kad su dosli sloveni, doslo i njihovo pismo. ko je bio pismen? crkva i vlastela. niko drugi. koji to jado jadni tad imase pismenosti, pitam ja vas? ni sad je nema svugdje. kakvi iliri, njih su jos rimljani razbucali ko bugarsku skupstinu!!!