BiH
1.1k

Naser Orić nedavno poručio mladima: Znanjem pobijedite neprijatelje i ne zaboravite ko ste

Piše: E. F.
Naser Orić koji je danas uhapšen u Švicarskoj po potjernici koju je za njim na zahtjev Tužilaštva raspisala Republika Srbija, trebao je osim na obilježavanje dvadesete godišnjice stradanja Srebreničana u Švicarskoj stići i u Dansku, na obilježavanje tužnog sjećanja na stradanja.

Međutim, zbog odlaska u Ženevu koji ga je stajao ekstradicijskog pritvora, nije mogao putovati u Dansku. Tako, želeći ipak na neki način pokloniti svoje prisustvo na okupljanju u Kopenhagenu snimio je videoporuku koja je danas puštena pred 800 prisutnih učesnika obilježavanja stradanja u Srebrenici.

Istakao je da želi govoriti o Srebrenici i o tome šta se na tom području događalo o 1992. do 1995. godine. Najprije kako bi mladost BiH koja je rasuta po cijelom svijetu bila upoznata sa stradanjima i najvećom sramotom modernog svijeta.

"Mi smo bili neposredno uz rijeku Drinu koja je bila prirodna granica sa Srbijom od '92 do '95 i u tom periodu oslobodili smo oko 892 kvadratna kilometra bez ičije pomoći i bilo kakvog upada drugih jedinica. Borili smo se kako smo znali i umjeli i pokazali smo daleko nadmoćnijem neprijatelju da smo bolji i mudriji ratnici", kazao je Orić.

Ispričao je kako su se njegovi ljudi borili da prežive i bili uspješniji u tome od mnogo brojnijih i jačih jedinica na drugoj strani kao što su Romanijski korpus, JNA, združene jedinice civilne i specijalne policije, vojne jedinice, padobranske jedinice iz Panlčeva, Crne beretke...

"Mogao bih o svemu tome pričati danima ali ono što želim jeste našoj omladini poslati poruku. Učite. Roditelji, ulažite u djecu, jer je to jedini način da pobijedimo dušmane, neprijatelje. Edukujte se što više ali nikada ne zaboravite ko ste i nikada ne zaborave svoju historiju", kazao je Orić.