Fond za PIO Srbije
0

Naser Orić ima pravo na srbijansku penziju

SRNA
Naser Orić može da očekuje dio penzije iz Srbije ukoliko ima prijavljen staž i uplaćene doprinose za period kada je radio u Srbiji, rekla je Srni direktor Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Jelica Timotijević.

Svaki osiguranik koji ima radni staž ili dio radnog staža ostvarenog u Srbiji može u momentu podnošenja zahtjeva za penziju, bez obzira gdje živi, da očekuje da mu taj dio staža bude obračunat za penziju, dodala je Timotijevićeva.

"Da li neko ko je usmeren svojom delatnošću protiv države Srbije na neki način može da bude izuzet iz tog prava to, zaista, ne možemo mi iz Fonda da kažemo, jer naša obaveza je da sprovodimo zakon. A, da li zakonodavac može da napravi neku iznimku, to je već pitanje za zakonodavca", poručila je Timotijevićeva.

Ona je dodala da Fond samo prati radnu istoriju pojedinca i ''ne ulazi u neke druge kalkulacije". 

Orić je 1988. godine završio šestomjesečni kurs u Zemunu, a pripravnički staž odslužio na Savskom Vencu u Beogradu. Kao pripadnik policijske jedinice Orić je pohađao kurseve još dvije godine, da bi 1990. godine bio upućen na Kosmet. Poslije toga, sve do rata bio je tjelohranitelj bivšeg presjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Haški tribunal je 2006. godine osudio Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici, na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici između decembra 1992. godine i januara 1993. godine. Pošto je bio u pritvoru od 2003. godine, Orić nakon izricanja presude pušten na slobodu.

Penziju iz Srbije prima i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zato što je bio predsjednik Predsjedništva SFRJ.