{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naser Keljmendi platom od 360 KM kupio imovinu vrijednu 6 miliona KM

6.8.2013. u 09:46
4
86
Naser Keljmendi platom od 360 KM kupio imovinu vrijednu 6 miliona KM
4
Naser Keljmendi je prosječnom plaćom od 360 KM i preduzećima koja posluju sa gubitkom u Sarajevu stekao imovinu vrijednu šest miliona KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo.
Hotel Casa Grande na Ilidži (Foto: CIN)
Hotel Casa Grande na Ilidži (Foto: CIN)


Balkanski biznismen Naser Keljmendi, kojeg policajci u regiji opisuju kao vođu moćne kriminalne organizacije, prijavljivao je minimalna primanja u Bosni i Hercegovini (BiH), a njegova preduzeća u Sarajevu su poslovala sa gubicima.

Keljmendi je u posljednjih šest godina prijavljen kao uposlenik u vlastitom Hotelu Casa Grande na Ilidži, sa prosječnim mjesečnim primanjima od oko 360 KM, pokazuju dokumenti do kojih su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo. Njegova plaća je u rangu sa minimalnom plaćom u BiH u tom periodu.

Nije plaćao porezNaser Keljmendi je u Sarajevo doselio 1988. godine. Napustio ga je zbog rata, ali se ponovo vratio 1998. godine, kada je dobio i bh. državljanstvo. Do 2006. godine nije plaćao porez na lična primanja u Federaciji BiH, a u ovom periodu njegova imovina je znatno uvećana.

Vila u Velikoj aleji (Foto: CIN)
Vila u Velikoj aleji (Foto: CIN)


Od 1999. do 2009. godine kupio je nekretnine u Sarajevu za skoro 1,7 miliona KM. Uz to, njegova fabrika sladoleda Adolado je procijenjena na približno 4,3 miliona KM.

Keljmendijev hotel, četiri kuće i stan su po nalogu Suda BiH blokirani u junu. Pod blokadom se ne nalazi njegova fabrika sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva, jer je ona uknjižena kao imovina preduzeća koje je osnovao Naserov polubrat Bećir Keljmendi.

U zahtjevu za blokadu Tužilaštvo BiH je navelo da je Keljmendi imovinu stekao novcem od prodaje droge. On je u maju uhapšen u Prištini, a Tužilaštvo BiH je Interpolu dostavilo dokumentaciju na osnovu koje ga sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu narkoticima.

Stara vila u Velikoj aleji (Foto: CIN)
Stara vila u Velikoj aleji (Foto: CIN)


Pod istim optužbama Keljmendi je u ljeto 2007. godine saslušan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Negirao je vezu sa ubistvom Ćele, a tada je izjavio i da nikada nije trgovao drogom, da je mrzi kao i sve što uz nju ide. Sebe je tada opisao kao trgovca, a dodao je da se u BiH bavi ugostiteljstvom i proizvodnjom sladoleda.

Međutim, ova dva biznisa nisu Keljmendiju donosila profit kojim bi opravdao ulaganja u nekretnine u Sarajevu.

Počeo sa krznom i zlatomPrema vlastitom svjedočenju, Keljmendi je sa Kosova u Sarajevo prvi put došao 1988. godine. U Privrednom gradu Skenderija je uoči rata otvorio krznarski salon i zlatarsku radnju, oboje pod imenom Miss Donna.

Dvije kuće na Plandištu (Foto: CIN)
Dvije kuće na Plandištu (Foto: CIN)


Keljmendi je 2002. godine došao na ideju o pokretanju biznisa u hotelijerstvu i proizvodnji sladoleda. Tužiocima je još kazao da je od 1999. godine pa do tada imao firmu na Kosovu koja se bavila prodajom cigareta. Ovaj posao je pokušao prenijeti i u Sarajevo, ali nije uspio, jer nije dobio dozvolu.

Svoje nove poslovne ideje u BiH je praktično počeo provoditi u junu 2004. godine, kada dolazi u posjed Hotela Casa Grande na Ilidži. Ovu nekretninu je kupio od sarajevskog biznismena Ismeta Omerbegovića Inte za 900.000 KM. Međutim, Hotel je procijenjen na približno 1,7 miliona KM, što je bila osnovica na koju je Keljmendi platio porez.

Hotel Casa Grande nije poslovao uspješno. Prošlu godinu preduzeće je završilo sa dobiti od oko 32.000 KM, uz 33.000 KM duga dobavljačima. Finansijski izvještaji ukazuju da je prethodnih devet godina ovaj hotel imao prosječni godišnji gubitak od oko 70.000 KM.

Stan u Hrasnom (Foto: CIN)
Stan u Hrasnom (Foto: CIN)


Adolado za kreditKeljmendi se nije proslavio ni u biznisu sa sladoledom, koji je pokrenuo godinu dana nakon hotelijerskog. Sjedište firme Adolado je bilo u jednoj od Keljmendijevih kuća na Ilidži, a potom ga preseljava u tvornicu sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva. Godinu dana poslije, 2006. godine, na stranicama jedne agencije za prodaju nekretnina oglašava prodaju tvornice.

Poslovni objekti u Hadžićima, ukupne površine 2.369 kvadratnih metara, i dalje se nalaze u vlasništvu ove firme, navedeno je u dokumentima registra Zemljišnoknjižnog ureda u Sarajevu. Vještačenjem je utvrđeno da samo objekti tvornice vrijede 4,3 miliona KM.

Nakon neuspjele prodaje, Adolado je 2011. godine nekretninu u Hadžićima založio kao garanciju za dva kredita kod banjalučke Nove banke AD čiji je ukupni iznos 200.000 KM.

Tvornica sladoleda je od početka rada, od 2005. godine, poslovala sa gubicima, a kredit nije ništa promijenio. Adolado je prošlu godinu završio sa gubitkom od 88.000 KM, uz dug dobavljačima od 867.000 KM, navedeno je u finansijskim izvještajima.

Tvornica sladoleda Adolado u Hadžićima (Foto: CIN)
Tvornica sladoleda Adolado u Hadžićima (Foto: CIN)


Osim imovine u BiH, Keljmendi posjeduje značajnu imovinu u Crnoj Gori i na Kosovu, o čemu je CIN ranije pisao. On je 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju Hotela Casa Grande, a u ovom crnogorskom ljetovalištu posjeduje i više stanova. Dvojica njegovih sinova su na Kosovu vodila benzinsku pumpu i lanac zlatara. Keljmendijeve nekretnine u Crnoj Gori i na Kosovu nisu blokirane.

Bosna i Hercegovina je u maju podnijela zahtjev za izručenje Nasera Keljmendija. U Državnom tužilaštvu kažu da se kosovske vlasti do sada nisu izjasnile na ovaj zahtjev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: