BiH
28

"Naša TV" iz Hercegovine počinje emitovanje programa 15. februara

FENA
Nakon višemjesečnih priprema, 15. februara bi s emitovanjem trebala početi komercijalna televizija "Naša TV" sa sjedištem u Mostaru, potvrđeno je Feni iz te medijske kuće.

Riječ je o novoj televiziji čije je osnivanje prije nekoliko mjeseci pokrenulo 55 hercegovačkih poduzetnika, a program će gledaoci moći pratiti putem kablovskih televizija Home TV i Telemach.

Naša TV je pod uredničkim vodstvom dugogodišnje hrvatske novinarke Hloverke Novak Srzić, a u početku će emitovati tri sata programskog sadržaja iz vlastite produkcije.

Na programu će svakodnevno biti emitovana emisija "Hercegovina danas", kao i informativni dnevnik. Nakon dnevnika emitovat će se emisije koje će svaki dan obuhvaćati drugačiji sadržaj (sport, kultura, politika, ekonomija). Televizija će pokrivati događaje iz Hercegovine.

Centralnu informativnu emisiju vodit će Damir Bliznac i Dijana Bošnjak, a osim iskusnih novinara, ekipu Naše TV koja broji oko 20 članova, čine i studenti novinarstva Sveučilišta u Mostaru.

Našu TV su prije nekoliko mjeseci osnovali hercegovački poduzetnici s osnivačkim ulozima od 15.000 i 30.000 maraka nastojeći postići heterogenu vlasničku strukturu, kako niko pojedinačno, ili pojedine interesne grupe, ne bi mogao utjecati na uređivačku politiku televizije. Ukupno je prikupljeno 990.000 maraka osnivačkog kapitala.

Pojedini mediji su objavili kako je interes za učešćem u ovom projektu iskazalo još tridesetak privrednika te da bi uskoro moglo doći i do dokapitalizacije. Službene potvrde o tome još nema.