O zaključcima
13

Naša stranka: VSTV trodiobu vlasti shvata na pogrešan način

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Naša stranka oštro osuđuje današnje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kojima je ova institucija praktično odbila saradnju sa Parlamentarnom skupštinom BiH u cilju stabiliziranja stanja u pravosuđu i vraćanja povjerenja građana BiH u pravosudne institucije.

"Žalosno je što u svojim zaključcima VSTV naglasak stavilo na izbjegavanje odgovornosti svojih članova i odbijanje saradnje sa Parlamentarnom skupštinom, dok se u isto vrijeme u njima ne može pronaći nikakav konkretan trag iskrene spremnosti za prevazilaženje negativne situacije u pravosudnom sistemu. U zaključcima koji imaju za cilj održavanje postojećeg stanja u pravosuđu se VSTV neopravdano poziva na princip trodiobe vlasti koji nije ustanovljen da bi bilo koju od grana vlasti učinio nedodirljivom. Upravo je VSTV institucija koja trodiobu vlasti shvata na pogrešan način i zloupotrebljava je kao štit od odgovornosti prema građanima koje u zakonodavnom smislu predstavlja Parlament", saopćili su.

Zbog toga zastupnici Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako navode, još jednom izražavaju svoju podršku zaključcima sa druge hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH i traže od VSTV-a njihovo poštivanje i maksimalnu saradnju sa Parlamentom i njegovim tijelima.

Neovisnost u radu nikako ne smije biti shvaćena kao neovisnost od odgovornosti i to važi za sve grane vlasti, sve javne institucije i sve nosioce javnih funkcija u BiH lično.

Naša stranka, također, u potpunosti podržava sve zaključke Predsjedništva BiH u vezi s Pelješkim mostom.

U odluci Predsjedništva kao najbitniju smatraju tačku 5 u kojoj se govori o rješavanju pitanja morske granice između BiH i Hrvatske. Istovremeno smo svjesni da odgovornost za nerješavanje tog pitanja leži i na svim članovima Predsjedništva BiH u svim dosadašnjim sazivima. Stoga pozivamo sve članove našeg Predsjedništva da u ovom mandatu to pitanje postave kao prioritet svog djelovanja.

Iz Konvencije ujedinjenih naroda o pravu mora, na koju se Predsjedništvo BiH više puta poziva u svojoj odluci, jasno je da ne može sudski biti utvrđeno da li Hrvatska ugrožava pravo mora Bosni i Hercegovini po bilo kojem osnovu ako granica na moru nije utvrđena ili postoje nedoumice u vezi s njom s bilo koje strane. U Konvenciji je jasno propisano i kako se ocrtavaju granice, a i Hrvatska i BiH su je obavezne poštivati.

Neophodno je, također, utvrditi šta je dosad urađeno po ovom pitanju.

"Za utvrđivanje činjenica u vezi s pravom mora nadležan je Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Poznato je da je ministar civilnih poslova Adil Osmanović 2018. tražio od Pravobranilaštva BiH da se obrati tom sudu. Pravobranilaštvo BiH to nije učinilo i nije utvrđena ni njegova odgovornost za zastajkivanje u ovom procesu. BiH do Međunarodnog suda u Hamburgu mora doći, ako ne preko Pravobranilaštva, onda preko Predsjedništva", saopćili su.

"Izgovor člana predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se sudskim sporom narušiti dobrosusdjedski odnosi s Republikom Hrvatskom smatramo neutemeljenim. Oni mogu biti narušeni samo produživanjem agonije u vezi s ovim pitanjem. Sudska odluka može služiti samo poboljšanju odnosa između naše zemlje i Hrvatske", dodali su.