Poruka svim ženama
148

Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Naša stranka je širom Bosne i Hercegovine pokrenula inicijative koje zabranjuju i sankcionišu seksualno uznemiravanje u zakonodavnim tijelima kako bi poslali poruku svim ženama da takvo ponašanje na radnom mjestu neće biti tolerisano. Cilj inicijative za izmjenu etičkih kodeksa zakonodanvnih tijela je eksplicitna zabrana seksualnog uznemiravanja.

"Inicijativa je dosad usvojena u Gradu Sarajevu, Starom Gradu i Novom Sarajevu. Odbijena je jedino u Goraždu, što je indikativno jer upravo u ovom zakonodavnom tijelu naša zastupnica trpi najneprimjerenije verbalne napade koji dolaze od načelnika", predstavila je Sabina Ćudić rezultate akcije Naše stranke na polju suzbijanja seksualne diskriminacije u bh. politici na današnjoj konferenciji za medije.

Nositeljica ove inicijative u Starom Gradu Jasmina Mršo pojasnila je da kao rezultat ove inicijative seksualno uznemiravanje sada spada u najteže povrede Etičkog kodeksa Općinskog vijeća.

"To znači javnu osudu za onog ko počini taj prekršaj, mogućnost plaćanja najveće novčane kazne, a u zavisnosti od slučaja Općina je dužna prijaviti seksualno uznemiravanje nadležnima na daljnje postupanje prema počiniocu", kazala je Mršo.

Aldijana Smailhodžić govorila je o ličnom iskustvu ističući da je gradonačelnik Goražda Mehmed Ramović u više navrata verbalno ispoljio ličnu netrpeljivost prema njoj.

"Prvi put prijetio mi je premještanjem u najudaljeniju ambulantu u Goraždu, pošto sam medicinska radnica, te konstantno sa govornice govori da je moj šef. Na dan podnošenja ove inicijative izjavio je da se vratim u Višegrad, odakle sam u ratu izbjegla. Nema sumnje da se osjeća slobodnijim vrijeđati me jer sam žena. Zato je podnošenje ove inicijative u mom slučaju bilo koliko politički toliko i lični čin da se pokušam zaštititi od uznemiravanja. Nažalost, naša inicijativa je oborena, a protiv nje se gradonačelnik javno izjasnio", kazala je Smailhodžić.

Na kraju su učesnice konferencije pozvale javnost da svako na svoj način, demokratski, vrši pritisak da se seksualno uznemiravanje sankcioniše na svakom radnom mjestu, kako u javnom tako i privatnom sektoru kako bi svima zajedno omogućili dostojanstven boravak na radnom mjestu.