{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka usvojila Deklaraciju o depolitizaciji i departizaciji

19.9.2012. u 12:37
189
7
Naša stranka usvojila Deklaraciju o depolitizaciji i departizaciji
189
Naša stranka usvojila Deklaraciju o depolitizaciji i departizaciji
Dennis Gratz
Predsjedništvo Naše stranke na vanrednoj sjednici održanoj 19. 09. 2012. je usvojilo dokument pod nazivom Deklaracija o depolitizaciji i departizaciji, koji postaje dio principijelnih programskih odrednica ove stranke.
"Povodom sve učestalije političke prakse stranačkih imenovanja na rukovodeća mjesta u javnim preduzećima i ustanovama prema isključivom kriteriju političke podobnosti, iz potrebe za eficijentnim, odgovornim i politički nezavisnim servisom državne uprave, a u skladu sa najavljenom promocijom politike departizacije i profesionalizacije javnih funkcija, Naša stranka je donijela Deklaraciju o depolitizaciji i departizaciji", navode u saopćenju za javnost.

Deklaracija se sastoji iz dva člana.

"Član 1: Naša stranka daje svoju izričitu saglasnost i obavezuje se da u postupcima izbora i imenovanja na rukovodeća mjesta u javnim preduzećima i ustanovama prednost daje stručnim i profesionalnim kvalifikacijama, te moralnom integritetu kandidatkinja i kandidata. Naša stranka je izričito saglasna da sve javne ustanove, bez obzira na nivo nadležnosti i obim, moraju imati funkcionalnu autonomiju u izboru svojih unutrašnjih rukovodstava.

Član 2: Stručne i profesionalne kvalifikacije uključuju, između ostalog, obrazovni profil i ekspertizu koji odgovaraju rukovodećom mjestu u smislu specifičnih sposobnosti samostalnog izvršavanja stručnih zadataka i obaveza, iskustvo u organizaciji rada i upravljanja, te sposobnost primjene odgovarajućih radnih metoda u svrhu rješavanja kompleksnih problema i razvoja organizacijskih kapaciteta. Moralni integritet uključuje, između ostalog, besprijekoran javni ugled, uzoran i uspješan profesionalni i društveni angažman, socijalnu osvještenost i karakterne osobine dobrog rukovodioca, domaćina i saradnika. Funkcionalna autonomija poraduzmijeva depolitizaciju i departizaciju unutrašnje strukture javnih preduzeća i ustanova prema gore navedenim kriterijima, kao i njihovu modernizaciju u skladu sa standardima i preporukama EU".


Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz se oglasio povodom odluke Predsjedništva stranke, rekavši: "Ovom deklaracijom Naša stranka se i programski i javno opredjeljuje da će prekinuti dosadašnju praksu, da javna dobra i institucije neće posmatrati kao postizborni plijen niti smjenjivati one, bez obzira koja ih je stranka postavila, koji moralno, zakonski i stručno obavljaju svoj posao.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: