|

Naša stranka uputila protestnu notu Briselu povodom Macronove izjave o BiH

Naša stranka uputila protestnu notu Briselu povodom Macronove izjave o BiH
223
D. Be.
8.11.2019. u 16:19
75
komentara
223

dijeljenja
Naša stranka uputila protestnu notu Briselu povodom Macronove izjave o BiH Foto: H. M./Klix.ba
Naša stranka je kao punopravna članica Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) uputila zahtjev za reagovanjem povodom izjave francuskog predsjednika Macrona, u kojoj Bosnu i Hercegovinu opisuje kao tempiranu bombu koja se suočava sa prilivom boraca sa stranih ratišta.
U pismu navode da je retorika predsjednika Macrona opasna i neodgovorna, te da je upravo to glavno oružje populista ekstremne desnice kojom se širi strah od drugih.

Naša stranka u pismu napominje ALDE na usvojenu rezoluciju kojom je na kongresu ALDE-a već usvojena rezolucija kojom se osuđuje Macronov zahtjev da se razdvoje pregovori o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te se poziva na hitno otvaranje pregovora za ove dvije zemlje.

"Evropski i globalni problem borbe protiv nasilnog ekstremizma ne smije se pripisati isključivo Bosni i Hercegovini, ukoliko to nije šira agenda daljnje izolacije Zapadnog Balkana. Stoga od vas očekujemo da se javno suprotstavite ovoj retorici i podsjetite naše članove na važnost zajedničke budućnosti Evrope i Zapadnog Balkana. Macronova izjava ne samo da doprinosi destabilizaciji Balkana, već i čitave Evrope", saopćeno je iz Naše stranke.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...