Tribina u Mostaru
26

Naša stranka: U našem zdravstvu ima dovoljno novca, odgovornost je na menadžmentu bolnica

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Naša stranka organizirala je tribinu u Mostaru pod nazivom "Kako zdravlja", čiji je cilj bio da se iz više perspektiva sagleda problem našeg javnog zdravstva.

Amna Popovac iz Naše stranke Mostar kazala je kako se slični problemi u zdravstvu ponavljaju u svim kantonima u Federaciji, ne samo u HNK.

"Analiza koju smo radili kazala je da novac u zdrastveni sektor dolazi, ali se izgleda ne troši na pravi način. Ljekari nemaju dovoljno sredstava za rad, nisu dostojno plaćeni i odlaze. Pacijenti plaćaju uslugu, a ne dobivaju. Moramo znati kako to da Zavod za zdravstveno osiguranje plaća rad bolnica, a ljekari nemaju sredstva za rad", kazala je Popovac.

Amna Popovac naglasila je da se pacijenti najviše žale na to da kod dolaska u bolnicu sve trebaju sami osigurati, od higijenskih potrepština do krvi. Kazala je i kako su naši zakoni u ovoj oblasti odlični, ali se ne provode.

Dr. Amra Zalihić, iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je kako je očito da ljekari nisu zadovoljni stanjem u zdravstvu i svojom pozicijom, jer su bili u generalnom štrajku koji je sudski osporen.

"Nismo zadovoljni ni našim primanjima, niti smo zadovoljni opterećenošću na poslu, administrativnim obavezama koje nam otežavaju rad, pa za pacijente imamo premalo vremena. Ogorčeni smo da kolege u drugim kantonima na istim radnim mjestima imaju po hiljadu KM veća primanja", kazala je Amra Zalihić.

Marin Bago iz Udruženja Futura koje se bavi zaštitom prava pacijenata potvrdio je da je zakonska regulativa odlična, ali je naglasio da je već osam godina krivicom vlasti izbačen zakon o pravima pacijenata, što je civilizacijski ponor.

"Taj zakon definiše jedine mehanizme civilnog upravljanja u zdravstvu. Sistem zdravstvene zaštite počiva na principu solidarnosti, a ono je grubo prekršeno. Tačno je definirano da bogati pomažu siromašne, zdravi bolesne,... Mnogi pacijenti u Federaciji su diskriminirani po mjestu boravka ili po imovinskom stanju, što je nedopustivo. Najvažnija stvar u čitavom sistemu je trošenje novca, a to je odgovornost menadžmenta. Zavod za zdravstveno osiguranje je dužan da od naših uplata, koji na nivou Federacije BiH iznose preko milijardu i šest stotina miliona, plaćati isključivo zdrastvene usluge i tu dolazi do problema", kazao je Bago.

U zdravstvenom sistemu, dodao je Bago, plaća se paušalno, a ne po izvršenoj usluzi, kako je zakon definisalo.