{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka traži da Vlada KS proglasi stečaj u GRAS-u

F
9.4.2013. u 13:56
53
13
Naša stranka traži da Vlada KS proglasi stečaj u GRAS-u
53
Naša stranka traži da Vlada KS proglasi stečaj u GRAS-u
Naša stranka poziva na sutrašnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo sve relevantne faktore koji će javnosti dati direktne i precizne odgovore u vezi s JP GRAS, uključujući informacije o podnesenim krivičnim prijavama protiv odgovornih osoba koje su GRAS dovele u ovakvo stanje.
Također, Naša stranka ponovo zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da proglasi stečaj ovog javnog preduzeća.

Situacija u kojoj su građani Kantona Sarajevo taoci javne kompanije u koju se godinama ulijevao budžetski novac, a ništa osim gubitaka nije postignuto, naprosto je nedopustiva, navodi se u saopćenju za javnost Naše stranke.

"Stečaj javne kompanije koja svakog mjeseca pravi više od milion gubitka je najbezbolnije rješenje, svaki drugi vid spašavanja financijski neodrživog subjekta je samo produžavanje agonije. GRAS treba poslati u stečaj iz nekoliko razloga. Prvenstveno to bi dalo firmi neko vrijeme za restrukturiranje da bi se zdravi dijelovi firme odmah pokrenuli, stečajni upravnik u saradnji s Vladom Kantona i sudom bi mogao imenovati prinudnu upravu koja bi napravila reorganizaciju u firmi i dovela do smanjenja broja zaposlenih, jer svima je poznato da GRAS nije u mogućnosti poslovati sa strukturom prihoda, imovine i zaposlenika koje ima", rekao je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Želimir Bukarić.

Naša stranka ponavlja da je ova situacija isključivo posljedica višegodišnje politizacije javnog preduzeća kojim ne upravlja stručan i odgovoran menadžment nego pojedine političke partije i dosadašnje neodgovorne vladajuće strukture u Kantonu Sarajevo.

"ošlo je vrijeme kada građani plaćaju sve ove godine u kojima su političke partije javna preduzeća koristile kao stranačke biroe za zapošljavanje, za kupovinu socijalanog mira i situiranje svojih nestranačkih kadrova. Vlada mora imati sposobnosti provesti teške i nepopularne odluke, proglasiti stečaj javnog preduzeća koji budžetskim korisnicima ne pruža adekvatan servis, a predstavlja ogromno financijsko opterećenje, a paralelno s tim donijeti reformske mjere o pitanju osiguranja kvalitetnijeg javnog prijevoza", dodao je Bukarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: