|

Naša stranka: Smijeniti kompletnu upravu KCUS-a

Naša stranka: Smijeniti kompletnu upravu KCUS-a
566
A. D.
18.11.2019. u 13:03
105
komentara
566

dijeljenja
Naša stranka: Smijeniti kompletnu upravu KCUS-a Foto: H. M./Klix.ba
Posljednja press konferencija uprave KCUS-a na kojoj je otvoreno odbijeno liječenje djeteta tragična je demonstracija diktature uprave nad pacijentima, smatraju u zdravstvenom savjetu Naše stranke.
Ovaj oblik obračunavanja sa pacijentima i poreskim obveznicima je, kažu, također oblik privatizacije javne ustanove od strane njenog rukovodstva. Da bi se, kako navode, ovaj sunovratvodećeg kliničkog centra u državi zaustavio, neophodno je da menadžment ustanove podnese ostavku ili bude smijenjen.

"Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja. Upozoravamo i na to da je nemogućnost rada zbog različitih pritiska i ucjena rezultiralo velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a. Direktorica Izetbegović mora podnijeti ostavku", naveli su.

Istovremeno očekuju da osnivač KCUS-a, prije svega Vlada FBiH, shvati hitnost i nužnost korjenitih reformi zdravstva s posebnim fokusom na krovnu zdravstvenu ustanovu u državi, kao što su:

- Definiranje osnovnog paketa zdravstvenih usluga;
- Transparentno kreirane liste lijekove koje odražavaju stvarne potrebe pacijenata;
- Uvođenje principa gdje novac prati pacijenta – da zdravstvene ustanove budu plaćene na osnovu pruženih usluga a ne paušalno;
- Reforma sistematizacije i organizacije rada;
- Zdravstvena edukacija građana u vezi s prevencijom bolesti ali i u vezi s njihovim pravima i obavezama u zdravstvu.

"Što je najvažnije, pacijentovo dobro mora konačno postati cilj postojanja zdravstvenih ustanova a ne sredstvo za gomilanje novca", zaključili su.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...