BiH
23

Naša stranka reagovala povodom pretvaranja zelene površine u parking u ulici Trg djece Dobrinje

FENA
Povodom pretvaranja zelene površine u parking u ulici Trg djece Dobrinje, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad Amela Topuz saopćila je da će "sječa drveća i betoniranje zelenih površina nanijeti štetu Dobrinji u estetskom i ekološkom smislu, a da se problem nepropisnog parkiranja neće riješiti na ovaj način.

"Poslije rata Dobrinja nije imala niti jedno drvo, jer je svo drveće u ratnom periodu poslužilo kao ogrjev. Sve zelene površine ispred haustora i oko zgrada koristili smo kao bašte u kojima se sadilo povrće i pomoću kojih se preživljavalo u trenucima kada nije bilo humanitarne pomoći. I sada tu istu prirodu, koja nam je pomogla da preživimo u ratu, vlasti žele da izbrišu sa lica zemlje bez ikakvih razloga, osim vandalskog poimanja životne sredine", kaže Topuz.

U navedenom slučaju, članica Komisije za prostorno uređenje u OV Novi Grad Nasiha Pozder smatra da se "još jednom ponovila praksa vlasti da zanemaruju urbanističke planove", navodeći da je Općina Novi Grad protivno RP 'Dobrinja' (Izmjene i dopune RP iz 2006.) poduzela aktivnosti za izgradnju parkinga na zelenoj površini, pravdajući taj čin kao rješavanje problema saobraćaja u mirovanju.

Osnovno pitanje je, ističe, do kada će vlasti rješavati jedan problem tako da poslije tog 'rješavanja' nastanu drugi, još veći problemi.

"Osim što sumnjam da je pokrenuta aktivnost uslijedila nakon pribavljanja dozvola za građenje, jer ista nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, postavljam i pitanje parking površine kojoj se pristupa sa krivine, jer se radi o kružnoj saobraćajnici, te o nužnosti parkiranja u zoni koja je servisnog karaktera, a ne motornog saobraćaja, dok parking prostori iza stambenih objekata na navedenom trgu zjape poluprazni", kazala je Pozder.

Zaključila je da "možda ne moramo mariti za to što smo u predizbornim obećanjima slušali o 'zelenoj' općini Novi Grad, ali moramo mariti o tome da su stanovnici općine Novi Grad ljudi, a ne automobili'', navedeno je u saopćenju Naše stranke.