Obrazloženje Enite Nakaš
56

Naša stranka protiv SAFER promjena u sarajevskom obrazovanju: Liči na eksperiment

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: N. G./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: N. G./Klix.ba)
Članica Komisije za obrazovanje Kantona Sarajevo Enita Nakaš (NS) je kritikovala predložene promjene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama ovog kantona, a koje su nazvane SAFER.
Tvrdi da nedostaje veza između predloženih promjena i postojećeg pravnog okvira, strategije razvoja Kantona Sarajevo, kao i da nedostaju, kako je konstatovala, opis ili pregled stanja u obrazovanju, mjerljivi indikatori ostvarivanja zadatih ciljeva te da ciljevi nisu jasno definisani.

Osim toga, tvrdi dokument ne sadrži nikakvu metodologiju, niti akcioni plan, tj. način implementacije strategije, kao ni indikatore, niti procjenu finansijskih sredstava potrebnih za implementaciju. Nakaš se osvrnula i na (ne)relevantnost autora SAFER-a.

"Autori SAFER-a Christopher Jones, Ziauddin Sardar i Scott Jordan ne zadovoljavaju ni minimalne kriterije da bi se bavili ovako kompleksnom temom. Oni nemaju objavljene radove iz oblasti obrazovanja, reforme obrazovanja, izrade kurikuluma i sl. Niko ih ne citira, niko nije stručno/naučno testirao njihove metode, niti opisao njihove studije slučaja transformacije obrazovanja", istakla je.

Poručila je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da je dokument trebao biti dostupan za javnu raspravu, kao što je to slučaj sa strategijom razvoja Kantona Sarajevo, jer je riječ o javnom interesu. Međutim, kako tvrdi, javnost, uključujući i onu stručnu, zaobiđena je. SAFER joj liči na eksperiment.

"Sama ideja SAFER-a, nejasno obrazložena, pošto nigdje dosad nije testirana i dokument s nabrojanim nedostacima, s obzirom na to da bi ovdje bio prvi put testiran liči na eksperiment, a takav odnos prema našem obrazovanju je nedopustiv. Mi imamo jasne smjernice kako unapređivati naše obrazovanje, a imamo i stručne ljude koji to mogu uraditi", zaključila je Nakaš, saopćili su iz NS-a.

Podsjećamo, na izradi SAFER-a učestvovao je britanski Centar za postnormalne politike i futurističke studije (CPFFS), a kojem pripadaju spomenuti Jones, Sardar i Jordan. Angažman ovog centra u obrazovanju Kantona Sarajevo započeo je 2019. godine.

Tadašnja kantonalna resorna ministrica Zineta Bogunić, tada kadar NiP-a, ranije ove sedmice u izjavi za Klix.ba je navela da je na radionici iz marta 2019. upoznala direktora spomenutog britanskog centra Ziauddina Sardara. Istakla je da ju je tadašnji kantonalni ministar finansija Amel Kovačević (NiP) upoznao sa Sardarom.

Međutim, Bogunić nije željela prisustvovati još jednom sastanku s predstavnicima ovog centra, smatrajući da Kanton Sarajevo već ima spremnu strategiju razvoja obrazovanja koju je izradila grupa stručnjaka iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Univerziteta u Sarajevu, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Dokument SAFER je dostupan na ovom linku.