Žestoke kritike
389

Naša stranka protiv novih nebodera: Kvadrant C1 je SDA-ov pucanj u pluća Sarajeva

I. P.
Naša stranka Sarajevo osudila je usvajanje izmjena Regulacionog plana "Kvadrant C1 - Marijin Dvor" koje predviđaju gradnju tri nebodera u neposrednoj blizini zgrade Energoinvesta na Pofalićima.
Klub Naše stranke na sjednici Gradskog vijeća je glasao protiv Izmjene i dopune Regulacionog plana Kvadrant C1 - Marijin Dvor.

"Predsjednik kluba Samir Fazlić navodi da je sama činjenica da se krajem januara u Gradskom vijeću Sarajeva, Grada čiji je zrak najzagađeniji na svijetu, glasa za izgradnju novih nebodera koji će dodatno pogoršati stanje jasno govori da je gradskoj administraciji više stalo do profita investitora nego do zdravlja građana", piše u saopćenju Naše stranke.

Fazlić navodi i niz nepravilnosti u Regulacionom planu koje su bile glavni razlog da ga Klub Naše stranke ne podrži.

“Regulacioni plan ne predviđa niti jedan kvadratni centimetar zelene površine na čitavom prostoru budućeg kompleksa. Unutrašnja visina korisnog prostora je umanjena u cilju da se obezbijedi što veća spratnost, nedovoljan je broj parking mjesta, zamazuju se oči javnosti sa preporukama za zeleni krov, koji je po predviđenim propisima nemoguć, itd. Međutim, glavni razlog zašto je Naša stranka bila protiv ovog RP jeste taj da je ovo još jedan udarac u pluća Sarajeva i direktan udar sistema na zdravlje građana", zaključuje se u saopćenju.