BiH
39

Naša stranka: Povećati broj policajaca u Sarajevu

FENA
Povodom posljednjih incidenata u Sarajevu - slučaja ubistva na Bistriku i slučaja ranjavanja na Stupu, danas je reagirao Regionalni odbor (RO) Naše stranke Sarajevo, najoštrije osuđujući ove činove nasilja, te izražavajući zabrinutost za opću sigurnosnu situaciju u gradu Sarajevu.

"Bezbjedonosna situacija u Sarajevu rezultat je dugogodišnjeg kontinuiranog rasta kriminala i tolerancije i nebrige nadležnih kantonalnih institucija", navodi RO Naše stranke u saopćenju za javnost. RO Naše stranke Sarajevo poziva na odgovornost vladajuću koaliciju u Kantonu Sarajevo i traži da kantonalna vlada izradi i objavi konkretne mjere za borbu protiv kriminala.

Naša stranka smatra da su prvi i neophodni koraci u toj borbi povećanje broja uposlenih policajaca kao i njihovo brojnije i očiglednije prisustvo na ulicama, izgradnja zatvorskih kapaciteta te efikasniji rad tužilaštva, usvajanje programa borbe protiv maloljetničke delinkvencije, zabrana nošenja oružja u javnom prostoru, reduciranje broja uslovnih kazni i njihova primjena samo za prvi počinjeni prekršaj ili krivično djelo, kao i bitno strožije sankcije za osobe koje su, u određenom periodu, već počinile tri krivična djela.

Također, RO smatra da dosadašnja praksa kantonalne vlade da se o redovnim izvještajima o sigurnosti u Kantonu Sarajevo ne raspravlja nego se samo daju poslanicima ''na znanje'' predstavlja neuspješan način da se sigurnosni problem u našem kantonu učini nevidljivim “guranjem pod tepih”.

Stoga, RO Naše stranke Sarajevo poziva Vladu i rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajeva da što prije, kako su to već nekoliko puta tražili poslanici, sazove tematsku sjednicu o sigurnosnoj situaciji u našem kantonu, stoji u saopćenju.