Ispunjeni uslovi
6

Naša stranka podržavat će Vladu USK i naredna tri mjeseca

Piše: M. D.
Regionalni odbor Naše stranke Zapad objavio je na konferenciji za medije održanoj u Bihaću kako je Naša stranka zadovoljna ispunjavanjem svojih uslova za podršku Vladi USK na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem (A-SDA), te kako će je podržavati i u idućem tromjesečnom periodu.

Predstavnici ove stranke prezentirali su dijelove analize iz dokumenta "Pregovaračke osnove" koji je bio uslov za formiranje vlade A-SDA-POMAK, SDP, SBB i NB.

Na konferenciji je kazano kako je prvi uvjet za podršku Vladi bila strateška odrednica o izdvajanju 10 posto budžeta USK za 2019. godinu u razvojne svrhe, ali se ispostavilo da su dugovi Kantona toliko veliki da ovu odrednicu nije moguće ispuniti. Stoga je dogovoreno da izdvajanja za razvoj budu maksimalizirana koliko je god moguće bez striktnog vezivanja za određeni postotak, ali uz monitoring tog povećanja.

Prvi uvjet je podrazumijevao i usvajanje zakona o poticajima ulaganju na USK, te da se strategija izdvajanja za poticaje u poljoprivredi zasniva na podsticanju poljoprivrednika koji ostvaruju povećanje proizvodnje uz osiguranje sufinansiranja projekata iz EU fondova i međunarodnih organizacija.

Nacrt traženog zakona će biti pred zastupnicima u septembru, sredstva za izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u USK su predviđena budžetom i njeno usvajanje se očekuje do kraja godine, a isplata poticaja mogla bi krenuti već od 2020. godine. Konstatirano je da su sredstva za sufinansiranje projekata izdvojena, ali iako mala pokazuju dobru volju i početak u pravom smjeru. Vlada USK je takođe ispoštovala zahtjeve Naše stranke kada je riječ o subvencijama privredi i poljoprivredi.

Podrška Naše stranke Ružnićevom vladi podrazumijevala je i nultu toleranciju prema korupciji i donošenje propisa koji bi regulirali ovu oblast raširenog kriminala. Ministarstvo pravosuđa je u tom smislu donijelo Odluku o izradi plana integriteta, formiralo radna tijela i rok za izradu ovog plana je 15. april 2019. godine. U pripremi je dokument koji će obavezati izabrane zvaničnike Kantona da podnose izvještaj o stanju korupcije i poduzetim mjerama.

Vlada USK je prihvatila prijedlog Naše stranke da se donese Zakon o porijeklu imovine izabranih zvaničnika u roku od šest mjeseci. Ovaj je zakon predviđen Programom rada Skupštine USK za 2019. godinu. U formi nacrta pred Skupštinom će se pojaviti u junu, a kao prijedlog bit će razmatran u septembru 2019. godine.

Još jedan bitan uvjet kojim je "kupljena" podrška Naše stranke Vladi USK koju vodi premijer Mustafa Ružnić je objedinjavanje javnih nabavki svih kantonalnih institucija a rezultati se tek očekuju.

Reforma obrazovnog sistema kroz proces analize i provjkere rada 70 obrazovnih ustanova , bez visokog obrazovanja, aktivnost je koja je u toku i polovinom aprila se očekuju konkretni rezultati sa prijedlogom mjera,a šest i ne manje bitan uvjet Naše stranke jeste smanjenj privilegija, plata i naknada u organima vlasti, odnosno izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti USK. Ovaj bi zakon došao na red već u maju.

"Vlada i Skupština pokrenuli su konkretne procese u pet od šest uvjeta iz 'Pregovaračkih osnova' što se može ocijeniti kao zadovoljavajuće, uz nastavak praćenja rada vlasti u iduća tri mjeseca. Naša stranka ocjenjuje kako je prvih 100 dana rada Vlade obilježilo nekoliko najvažnijih problema kao što su migrantska kriza, štrajk sindikata doktora i stomatologa, problemom čuvara šuma – lugara, te niz drugih problema", konstatirano je na konferenciji za medije.

Podržane su mjere Vlade na rješavanju migrantske krize, mjere u reformi zdravstva i drugim oblastima. Zapaženi su i odlični rezultati Vlade kao što su pregovori o izgradnji vjetroparka na lokaciji Teočak, zatvoren dug prema BBI banci, napravljen plan sufinansiranja privrede USK, održani sastanci s potencijalnim investitorima u Drvnu industriju Sanica, aktivnosti na pokretanju namjenske industrije, inicijativa za gasifikaciju kantona, te inicijativa za novi zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Osim toga kao pozitivno istaknuto je povećanje i isplate subvencija, izdvajanje sredstava za opremanje policije, kao i planirana kupovina poslovne zgrade u nekadašnjem Kombiteksu s namjerom da se sve kantonalne institucije presele na jedno mjesto i smanje godišnja izdvajanja za najam prostorija za oko 300.000 KM.

Naša stranka pohvalila je rad premijera Mustafe Ružnića i angažman pojedinih ministara, ali primijetila tromost administracije i sporost u provođenju reformskih poteza.