Čeka se odobrenje
43

Naša stranka podržala Bećirovićeve prijedloge za ambasadore, pohvalili izbor Damira Arnauta

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Naša stranka podržala je prijedloge člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ambasadorske funkcije, a naročito prijedlog koji se odnosi na imenovanje Damira Arnauta.
U saopćenju iz Naše stranke su naglasili kako imenovanje ambasadora ne bi trebao biti proces na koji direktno utječu političke stranke.

"Naša stranka u potpunosti podržava ustavno pravo i obavezu članova Predsjedništva BiH da predlažu ambasadore. Političke stranke ne trebaju direktno utjecati na taj proces. Prijedlozi člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji su se pojavili u javnosti ukazuju da se Bećirović rukovodio visokim i mjerljivim kriterijima, te da se radi o spoju karijernih diplomata i osoba s političkim iskustvom, po uzoru na dobre međunarodne demokratske prakse", ističu iz Naše stranke.

Naročito su se osvrnuli na prijedlog imenovanja Damira Arnauta na poziciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.

"Posebno podržavamo prijedlog Damira Arnauta. Arnaut je ambasadorsku funkciju već obnašao u Australiji, gdje je uspješno radio u interesu svih građana BiH. Njegovo iskustvo uključuje advokatsku karijeru u Washingtonu, te značajno djelovanje u sudskim i skupštinskim klupama. Uz diplomsko i postdiplomsko obrazovanje na prestižnom Berkeley Univerzitetu, Arnaut je sasvim sigurno kvalifikovan da na najbolji način zastupa građane, firme i institucije cijele BiH", pojasnili su.

Klix.ba ranije je objavio kompletan spisak prijedloga Denisa Bećirovića za ambasadorske funkcije.

Između ostalog, na listi su se našli Osman Topčagić (Velika Britanija), Sabit Subašić (Egipat), Erol Avdović (Belgija), Zlatko Lagumdžija (Ujedinjene nacije), Haris Hrle (Indija), Nijaz Čardaklija (Iran), Elma Kovačević Bajtal (Crna Gora), Amira Arifović Harms (Italija), Emin Čohodarević (Pakistan), Nusret Čančar (Kuvajt), Armin Limo (Indonezija), Anesa Kundurović (Danska) te Haris Bašić (Vijeće Evrope).