BiH
0

Naša stranka osudila neprovođenje presude "Sejdić - Finci"

FENA
Naša stranka najoštrije je danas osudila nepostizanje dogovora o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH u slučaju "Sejdić - Finci".

Kako su naveli u saopćenju, bh. politička šestorka je na ovaj način još jednom zaobišla upozorenja koja stižu iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a kojima se podsjeća na obaveze koje je BiH preuzela prilikom pristupanja Vijeću Evrope kao što su preispitati izborno zakonodavstvo i ukinuti ustavnu diskriminaciju onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

"Diskriminatorne odredbe Ustava BiH koje ne dopuštaju svim građanima kandidiranje za bilo koji nivo vlasti i dalje su na snazi. Onemogućavanje provođenja presude zato nije, kako je objašnjeno 'jer se ne želi parcijalno rješavati to pitanje' više samo kršenje obaveza BiH i dokaz neozbiljnosti aktuelne vlasti, već i nastavak diskriminatorskog odnosa prema svim građanima BiH koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci", kazao je Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke.

On je podsjetio da je Predrag Kojović, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, još prošle godine pokrenuo inicijativu za izmjenu Ustava FBiH kojom bi se izjednačio status 'ostalih' sa statusom konstitutivnih naroda BiH.