|

Finci: BiH nije u stanju da implementira ljudska prava

Finci: BiH nije u stanju da implementira ljudska prava
0
F
FENA
14.3.2012. u 18:18
0
komentara
0

dijeljenja
Finci: BiH nije u stanju da implementira ljudska prava Jakob Finci
Demokratski omladinski pokret u BiH u suradnji sa Mladim ambasadorima mira Vijeća Evrope organizirao je danas u Sarajevu javnu debatu o temi "Ustav BiH, promjene ustava i ljudska prava - Sejdić i Finci slučaj“.
"Održavanjem ove javne debati želimo ponovo da skrenemo pažnju na pitanje ustavnih promjena, te na obavezu BiH da uskladi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", kazali su organizatori debate.

Javnoj debati prisustvovao je i Jakob Finci koji je, govoreći o (ne)implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci“, kazao da je BiH još jednom pokazala da nije u stanju da implementira ljudska prava onako kako ih propisuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

On ističe da nije ova presuda ta koja je inicirala cijelu stvar.

"Ovo smo preuzeli kao Bosna i Hercegovina još 2002. godine kada smo ulazili u Vijeće Evrope, 2008. smo ponovili to obećanje kada smo potpisivali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Finci.

Na kraju, dodao je, i Sud nas je obavezao da ovu Konvenciju implementiramo u BiH, mada u našem Ustavu piše da ta Konvencija ima prednost nad svim domaćim zakonima, uključujući i Ustav BiH.

"Međutim, rekao bih da naši političari, zbog sitnošićardžijskog interesa, žrtvuju dobrobit BiH da bi dobili neki glas više i da će ovo stanje potrajati najmanje do proljeća 2014. kad se budemo približili općim izborima, jer siguran sam da nam Vijeće Evrope i međunarodna zajednica neće prihvatiti rezultate izbora koji ne budu fer i koji ne budu otvoreni za sve građane ove zemlje“, kazao je Finci.

Prema njegovim riječima, biće jako žalosno ako presuda ne bude implementirana do narednih općih izbora „zato što bi to moglo da nosi vrlo teške posljedice za BiH“.

"Biti u međunarodnoj zajednici onaj koji je proskribovan kao neko ko ne poštuje ljudska prava, ko ne poštuje prava svojih građana, je sigurno najgore što se može jednoj državi desiti“, kazao je Finci, dodajući kako se iskreno nada da se to neće desiti Bosni i Hercegovini.

Upitan koliko mladi ljudi mogu uticati na to, kazao je da, na žalost, o ovome mogu da odlučuju izgleda samo vrhovi političkih stranaka, odnosno šest lidera.

"Još je davno Winston Churchill rekao 'ako nećete da se dogovorite, vi formirajte komisiju'. Tako mi formiramo jednu komisiju, pa drugu komisiju, pa joj onda produžavamo mandat i tako do unedogled dok 'šest veličanstvenih' ne odluči da je dosta“, kazao je Finci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.