Najavili incijative
16

Naša stranka o 8. martu: Ostalo je mnogo posla da se ukine diskrimacija žena

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović čestitao je 8. mart svim ženama, poručivši u ime svoje stranke da ih datum uvijek podsjeti koliko je posla ostalo za ukidanjem diskriminacija žena.

"Jasno je svima da u izvršnim i zakonodavnim tijelima nema dovoljan broj žena. Postoje ozbiljniji oblici diskriminacije, rade podjednako a plaćeni su manje nego muškarci. Zakon o radu ih diskriminira u smislu porodiljskih i drugih prava. Ono što se događa u stvarnom životu daje još jednu tužniju sliku u smislu prava žena na radnom mjestu", kazao je Kojović.

Naša stranka je, prema njegovim riječima, problem prepoznala rano, uključivši se još prije pet godina u "Inicijativu 50 posto".

"Nakon pet godina smo došli na nivo da smo stranka sa najviše izabranih žena u zakonodavnim tijelima, 61 posto. Ne postoji nijedna stranka koja je blizu. U unutrašnjoj organizaciji smo postigli jedan zavidan nivo ravnopravnosti u raznim segmentima. Prosjek u Našoj stranci je da u svim organima imamo 50 posto žena. Puno posla je pred nama", rekao je on.

Mirjana Marinković-Lepić je istakla kako Naša stranka kroz zakonodavno djelovanje nastoji ukidati sveprisutnu diskriminaciju u bh. društvu.

"Naša stranka je pokrenula inicijativu za donošenje novog Zakona o radu u institucijama BiH, da se na sve moguće načine eliminišu svi oblici diskriminacije, nasilja, mobinga, seksualnog uznemiravanja, te da žene dobiju odgovarajuću zaštitu kao porodilje, majke... Prema izvještaju OSCE-a iz 2019. godine, polovina žena je doživjela neki oblik nasilja od svoje 15. godine", rekla je ona.

Upozorila je na online rodno nasilje u vrijeme informacionih tehnologija kojim su sve žene koje se bave javnim poslom bile izložene.

Jasmina Mršo je kazala kako će klub zastupnika Naše stranke pokrenuti strategiju za unapređenje ženskog zdravlja, budući da je briga o ženskom zdravlju jako specifična.

"Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok bolesti i one se najčešće odnose na način života", kazala je Mršo, dodavši da 30 posto žena u BiH konzumira duhanske proizvode, što je za 10 posto više nego u EU.