{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci

15.8.2015. u 11:46
83
30
Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci
83
Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci
Naša stranka (NS) Mostar će u narednom periodu okupiti tim za praćenje transparentnosti trošenja javnih prihoda, ali i detaljnom analizom potrošnje preko 162 miliona konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta u posljednje tri godine.
"Praktične posljedice neodržavanja lokalnih izbora 2012. godine u Mostaru su nepostojanje Gradskog vijeća, koji je najviši organ Grada zadužen za nadziranje uprave Grada i gradonačelnikovog ureda, te usvajanje ili neusvajanje gradskog budžeta, kao i nadzor nad izvršenjem istog. Iako Gradsko vijeće ne postoji već 3 godine, Grad Mostar ima budžet, i to ne budžet u nekoj umanjenoj verziji usmjeren samo na izmirivanje dugova i obaveza, kakav bi bilo logično za očekivati, imajući u vidu političku krizu u kojoj se nalazimo, nego budžet od oko 54 miliona u 2013. godini, 57 u 2014. i 51 milion KM u 2015. godini. Za sve odluke oko raspodjele cca 162 miliona KM u tekućoj i dvije protekle godine odgovoran je samo i isključivo gradonačelnik u odlasku, tj. gradonačelnik bez mandata", poručuju iz NS-a.

"Zbog svega navedenog Naša stranka Mostar će u narednom periodu, a sve do lokalnih izbora, kao prioritet svog djelovanja imati analizu dosadašnjih godišnjih budžeta Grada, te načina njihovog izvršenja. Cijeneći teško zarađeni novac građanki i građana Mostara, smatramo da je naša dužnost i obaveza detaljno proučiti kako se isti potrošio. Za svaku nelogičnost na koju naiđemo prilikom analize budžeta, tražit ćemo stav gradonačelnika i nadležne gradske službe, te o istom obavijestiti javnost. Trošenje javnih sredstava jedan je od najodgovornijih poslova izabranih zvaničnika, a sam proces treba da bude apsolutno javan i maksimalno dostupan građanima na uvid", zaključeno je na sjednici Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: