{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci

15.8.2015. u 11:46
83
30
Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci
83
Naša stranka Mostar: Želimo da znamo kako se troše naši novci
Naša stranka (NS) Mostar će u narednom periodu okupiti tim za praćenje transparentnosti trošenja javnih prihoda, ali i detaljnom analizom potrošnje preko 162 miliona konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta u posljednje tri godine.
"Praktične posljedice neodržavanja lokalnih izbora 2012. godine u Mostaru su nepostojanje Gradskog vijeća, koji je najviši organ Grada zadužen za nadziranje uprave Grada i gradonačelnikovog ureda, te usvajanje ili neusvajanje gradskog budžeta, kao i nadzor nad izvršenjem istog. Iako Gradsko vijeće ne postoji već 3 godine, Grad Mostar ima budžet, i to ne budžet u nekoj umanjenoj verziji usmjeren samo na izmirivanje dugova i obaveza, kakav bi bilo logično za očekivati, imajući u vidu političku krizu u kojoj se nalazimo, nego budžet od oko 54 miliona u 2013. godini, 57 u 2014. i 51 milion KM u 2015. godini. Za sve odluke oko raspodjele cca 162 miliona KM u tekućoj i dvije protekle godine odgovoran je samo i isključivo gradonačelnik u odlasku, tj. gradonačelnik bez mandata", poručuju iz NS-a.

"Zbog svega navedenog Naša stranka Mostar će u narednom periodu, a sve do lokalnih izbora, kao prioritet svog djelovanja imati analizu dosadašnjih godišnjih budžeta Grada, te načina njihovog izvršenja. Cijeneći teško zarađeni novac građanki i građana Mostara, smatramo da je naša dužnost i obaveza detaljno proučiti kako se isti potrošio. Za svaku nelogičnost na koju naiđemo prilikom analize budžeta, tražit ćemo stav gradonačelnika i nadležne gradske službe, te o istom obavijestiti javnost. Trošenje javnih sredstava jedan je od najodgovornijih poslova izabranih zvaničnika, a sam proces treba da bude apsolutno javan i maksimalno dostupan građanima na uvid", zaključeno je na sjednici Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: