Neodgovornost
64

Naša stranka Mostar traži hitnu ostavku ministra Gorana Opsenice zbog vulgarnosti

Klix.ba
Goran Opsenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Opsenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na izjave Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK s jučerašnje konferencije za medije, u kojima, između ostalog, stoji da "je stanje u zdravstvu – j**e lud zbunjena", reagirala je Naša stranka Mostar tražeći njegovu neopozivu ostavku.

"Vulgarizmi ministra Gorana Opsenice dovoljan su razlog za hitnu ostavku na funkciju koju obnaša. Posebno je alarmantno da se ministar u proteklom periodu nije pokazao sposoban predložiti rješenja za probleme na koje odavno ukazuju ljekari. U slučaju da ministar Opsenica sam ne odstupi, tražimo od premijera Nevenka Hercega da ga zamijeni nekim ko će imati više osjećaja za vrijeme i prostor te odgovornosti prema građanima“, stoji u izjavi.

Naša stranka Mostar smatra i da Vlada HNK tako delikatnom problemu pristupa neodgovorno i bahato, direktno ugrožavajući živote građana, jer odlazak svakog ljekara je direktan atak na kvalitet života u kantonu.

"Vlada HNK treba da prestane čitati zakone kako njoj odgovaraju te Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije HNK moraju omogućiti zasebni pregovori, jer je takva praksa i u ostalim kantonima u Federaciji BiH. Dvanaest miliona KM koliko Vlada HNK ima za dodatna opterećenja u zdravstvenom sektoru nisu dovoljna, ali su dobra osnova za pregovore. Očekujemo i da će se nizom potrebnih ušteda osigurati dovoljno da, nakon što se u najkraćem roku prvo pregovori otvore, onda i potpiše novi kolektivni ugovor sa svim sindikatima u zdravstvu", zaključuje Amna Popovac, članica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.