Građani ispaštaju
427

Naša stranka: Loše upravljanje Kantonom Sarajevo dovelo je do grcanja u problemima

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Naša stranka upozorila je kako su iza nas dvije godine čekanja na rješenja u Kantonu Sarajevo te da su ispred nas još dvije godine koje su neizvjesne. Poručili su kako od aktuelne vlasti u KS očekuju da se hrabrije i radikalnije uhvati ukoštac sa svim problemima.

Predsjedavajući Kantonalnog odbora Naše stranke te gradski i općinski vijećnik Vibor Handžić rekao je kako je loše i neodgovorno upravljanje Kantonom iz godine u godinu dovelo do situacije da grcamo u određenim problemima.

"Katastrofalno upravljanje infrastrukturom dovelo je do toga da svakodnevno imamo redukcije i nestanak vode, neredovan javni prijevoz i veoma loše komunalne usluge komunalnih preduzeća, katastrofalno planiranje dovelo nas je i do toga da se u periodu jesen-zima gušimo od zagađenja. Tu su problemi u osnovnom obrazovanju gdje se pod krinkom racionalizacije prijeti dugoročnim zatvaranjem osnovnih škola, gdje škole imaju takav budžet da nakon pola godine ne mogu nabaviti sapun u toaletu ili da kupe krede svojim nastavnicima. Radi se o sigurnosnoj anarhiji, radi se o tome da se u Sarajevu gradi potpuno neplanski i nesistemski, mimo svih urbanističkih standarda i potreba stanovništva", rekao je Handžić.

Vibor Handžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vibor Handžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Istakao je kako je reakcija vlade u prethodnom periodu potpuno izostala te da su neka rješenja, posebno za sektor saobraćaja i komunalne privrede odvela situaciju u suprotnom smjeru. Za primjer je naveo izjavu kantonalnog ministra saobraćaja Muje Fiše u kojoj je rekao kako je tržište javnog prijevoza zatvoreno i da se neće uvoditi drugi prijevoznici.

"Paralelno imate kantonalno preduzeće koje ima apsolutni monopol nad javnim prijevozom u KS, a čiji je kvalitet usluge i prijevoza katastrofalan, prosječna starost vozila od 10 do preko 30 godina i sl. Autobuski i minibuski saobraćaj je najproblematičniji i redovno možete u godišnjim izvještajima GRAS-a pročitati da je sv veći broj neispravnih vozila koja ne mogu obavljati javni prijevoz, da je sve veći broj propuštenih vožnji, neredovnih i odgođenih linija i svakih nekoliko mjeseci vidite kako otpadaju točkovi ili se zapale minibusi", rekao je Handžić.

Ukazao je kako resorno ministarstvo ne nudi nikakvo rješenje, već na sve odgovara zatvaranjem linije Vijećnica-Hrasnica pored svih potreba građana na tom području.

"Ovo što govorimo ne predstavlja populističku kritiku. Naša stranka se prethodne dvije godine ponašala proaktivno i konstruktivno. Samo za zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju predložit ćemo više od 40 amandmana. Mi ćemo se i u budućnosti baviti politikom veoma odgovorno i nuditi rješenja za probleme", zaključio je Handžić.

Peđa Kojović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Peđa Kojović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović kazao je da stanje u kojem se nalazi KS ne možemo nazvati zadovoljavajućim.

"Izgubljeno je povjerenje u ljude koji vode procese i koji se bave politikom – korupcija, kriminal i nepotizam osnovni su problemi društva. – Ovo su prve rečenice ekspozea koji je premijer KS izložio prije dvije godine. Nažalost, te ocjene još uvijek važe kada govorimo o stanju u Kantonu", kazao je Kojović.

Dodao je da je Naša stranka još prošle godine uputila zakon o porijeklu imovine, s ciljem rješavanja problema korupcije, ali Vlada i vladajuća većina do dan-danas nisu dopustile da se taj zakon usvoji i krene u obračun s korupcijom.

"Mi ćemo nastaviti insistirati na ovom zakonu, i nakon izbora 2018. kada budemo imali većinu, staviti kao prvu tačku dnevnog reda njegovo usvajanje u novom sazivu Skupštine KS", kazao je predsjednik Naše stranke.

Sabina Čudić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sabina Čudić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zastupnica Sabina Ćudić osvrnula se na obrazovanje u Kantonu Sarajevo, kazavši da kada poput ove Vlade izbacite roditelje iz školskih odbora, kada zalupite vrata djeci s poteškoćama u razvoju, kada se ispolitiziraju školski odbori, komisije i univerzitetski senati, onda je nanesena šteta koja će trajati decenijama.

"I u obrazovanju i u zdravstvu pokušavaju se ostvariti radikalne uštede koje idu na teret krajnjih korisnika, građana, a ne na račun privilegiranih slojeva bliskih politici. To nisu reforme, kao što škola bez školskog pedagoga nije škola, kao što bolnica bez pedijatra, anelgetika, anestezije i reagenasa nije prava bolnica. Pozivam ministra i premijera da prvi put posjete škole i suoče se s djecom, pedagozima i roditeljima škola koje dugoročno planiraju ukinuti", dodala je Ćudić.

Edin Forto (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Edin Forto (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zastupnik Edin Forto kazao je da SDA vlada Kantonom, dajući pojedinim svojim frakcijama javna preduzeća kao dijelove kolača.

"Tako naprimjer daju Vodovod u ruke svom odboru u Novom Gradu i onda se tu imenuju nesposobni i nestručni ljudi, da imaju svoju firmu. Na kraju imamo ovu situaciju, gdje premijer kritikuje upravu Vodovoda kao da to nije kadar njegove stranke. Kako nije?! Naravno da jeste, naravno da premijer i uprava Vodovoda predstavljaju istu političku volju. Slatkorječivost ne rješava probleme, to su ove dvije godine pokazale", istakao je Forto.