Saznaje Klix.ba
215

Naša stranka i SDP u Općini Centar na izbore idu kao koalicija BH Blok, bez NiP-a

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Rok za predaju koalicija za učešće na lokalnim izborima 6. oktobra ističe danas, što znači da sve stranke koje na izbore planiraju izaći u koaliciji sa nekom drugom strankom to trebaju prijaviti do kraja dana.

Tim povodom danas je održana i sjednica Predsjedništva Naše stranke, na kojoj je razmatrana situacija u Sarajevu, a najkonkretnije za Općinu Centar.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje u Centru će Naša stranka i SDP izaći kao koalicija BH Blok, dok Narod i pravda neće uopće imati kandidata. Taj detalj je znakovit jer je od prošle godine upravo NiP veliki kritičar Srđana Mandića, kandidata NS-a koji spomenutu općinu vodi prethodne 3,5 godine.

Dugo se govorilo da će NiP imati svog kandidata, ali kako stvari stoje neće kandidirati nikoga, a SDP i NS će za Mandića tražiti podršku za još jedan mandat.

Ono što je do sada poznato jeste da će u načelničku utrku i Dennis Gratz iz DF-a te Sead Srna iz NES-a. Prošle sedmice je potvrđeno da će Gratz biti kandidat DF-a, a da svoje kandidate neće imati SDA i SBiH.

Podsjetimo, NiP je prošle godine inicirao i referendum za smjenu Mandića, ali do toga nikada nije došlo. I NiP je dosta podijeljen po tom pitanju jer je jedna struja te stranke otvoreno protiv Mandića, dok je dio blizak predsjedniku te partije Elmedinu Konakoviću za Mandića.