{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka: Građani BiH platit će 67.000 KM da bi povlašteni otišli na hadž

17.9.2015. u 09:56
10
101
Naša stranka: Građani BiH platit će 67.000 KM da bi povlašteni otišli na hadž
10
Naša stranka: Građani BiH platit će 67.000 KM da bi povlašteni otišli na hadž
Tarik Haverić
Sklapanje ugovora između Ministarstva odbrane BiH i Islamske zajednice BiH u vezi s organizacijom putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hadž u Meku predstavlja očito kršenje načela sekularne države i neopravdano rasipanje budžetskih sredstava, tvrdi Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke.
"Putovanje uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga će koštati 67.000 KM. Toliko će građani BiH platiti da bi neki ljudi izvršili svoju vjersku obavezu. Čak i da zemlja nije pred finansijskim kolapsom – a jest, čak i da vlasti ne troše novac svih građana iracionalno – a troše, ovaj čin bi svejedno predstavljao narušavanje principa sekularne države i neodgovorno rasipanje javnog novca. A ako uzmemo u obzir porazan moralno-finansijski bilans stranaka koje trenutno vrše vlast, onda je ovaj njihov najnoviji potez nešto još gore od toga – potvrda da je voluntarističko tumačenje temeljnih načela pravne države kod njih postalo sistemska mjera", kazao je Haverić.

"Da politička klasa 'uspješno bavljenje politikom' ne shvata kao uvećavanje javnog dobra nije ništa novo, kao ni to da ovakvim potezima negiraju onu BiH za čiju su nezavisnost glasali građani i građanke na referendumu. Posebno iznenađuje što islamske vjerske vlasti dopuštaju i štaviše potiču ovu očitu travestiju jednog islamskog farza, tj. hadža kao obaveze koja se izvršava ličnim doprinosom. S jedne strane, hiljade vjernika slabijeg materijalnog stanja moraju godinama da rade i štede da bi ostvarili svoj san, a s druge strane, šačici povlaštenih državnih uposlenika koji, zbog visokih plata, to sebi ionako mogu da priušte, troškove snosi država", zaključio je Haverić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: