BiH
67

Naša stranka Domu naroda PFBiH uputila rezoluciju o izborima u Gradu Mostaru

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Naša stranka danas je u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputila prijedlog rezolucije o izborima u Gradu Mostaru, u kojoj se traži hitno usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH i da se one ne vezuju za status izbora u Mostaru.

To je istakao na današnjoj press konferenciji predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Predrag Kojović, koji je u tekstu rezolucije pozvao na reviziju biračkih spiskova i osiguranje prava glasa za sve Mostarce koji privremeno borave u inostranstvu, kao dva važna pitanja za provođenje poštenih i fer izbora.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Dennis Gratz najavio je da će danas uputiti predsjedavajućem tog doma Edinu Mušiću molbu za održavanje tematske sjednice, čija je svrha „da se ova rasprava vrati u institucije BiH i da zastupnici upoznaju javnost o sadržaju prijedloga SDA i HDZ-a BiH, kao i o mišljenjima opozicije“.

"Nadam se da ćemo veoma brzo imati rješenje koje će zadovoljiti potrebe građana Mostara", poručio je Gratz.

Predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar Irma Baralija istakla je da Naša stranka predlaže principe na koji način želi da se izmijeni Izborni zakon, a to je da Mostar bude jedinstven grad, gdje postoji jedna izborna jedinca i da se vrši direktan izbor gradonačelnika i dogradonačelnika koji će zajednički odlučivati o ključnim pitanjima za Grad Mostar.

Pozvala je mlade ljude s obje strane Neretve da izvrše pritisak na vlasti da bi se izbori u Mostaru održali na isti dan kada i u svim drugim krajevima BiH, prvu nedjelju oktobra ove godine.