Sarajevo
516

Naša stranka danas odlučuje o Ivani Marić, pojedini članovi je otvoreno podržali

R. D.
Prijedlog Naše stranke da dogradonačelnica Sarajeva bude analitičarka Ivana Marić te kasniji snimak s njenom spornom izjavom o bošnjačkom narodu još uvijek su glavna politička tema u našoj zemlji.

Dok javnost očekuje njeno očitovanje te reakcije koalicijskih partnera Naše stranke u Sarajevu, za portal Klix.ba pomenuti proces prokomentarisao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

On kaže kako svi članovi Naše stranke imaju pravo predložiti kandidata za dogradonačelnika ili dogradonačelnicu.

"Ta imena razmatra i o prijedlogu na osnovu većine glasova odlučuje Kantonalni odbor Naše stranke. Ivana Marić je jedna od predloženih kandidatkinja. Da li će ona biti prijedlog za dogradonačelnicu koji će zvanično uputiti Naša stranka, to vam ne mogu ni potvrditi ni demantovati dok se ne zadovolje sve unutarstranačke procedure", kazao je on.

Uk kaže i kako je danas Kantonalni odbor koji će odlučivati o kandidaturama za ove pozicije.

Marić je u međuvremenu počela dobijati podršku članstva Naše stranke na društvenim mrežama. Tako je Amra Zulfikarpašić, nositeljica liste ove stranke za Općinsko vijeće Centar, kazala kako "nije ni sumnjala da će SDA lobanjama zasmetati Ivana Marić".

"Nakon svih verbalnih eskapada bivšeg gradonačelnika Skake zasmetala im je jedna obrazovana, domoljubna, građanski orjentirana, reprezentna osoba. Ona smeta? Na nju su sručili baš danas, na dan žena, svu svoju medijso - botovsku mašineriju. Nisu im smetali njihovi neuki primitivci i lopovi zbog kojih smo se ni krivi ni dužni stidili i koji su nas u tešku bijedu svalili ali im smeta Ivana Marić. Nadam se da Naša stranka ima dovoljno mu** da ne odutane od naše Ivane koja se unatoč sramnim podvalama neće nikad promjeniti i super će obnašati dužnost zamjenice gradonačelnika Sarajeva. Ivana, ja sam uz tebe a ostali nek se redaju", kazala je Zulfikarpašić.

Nakon što je naš portal u nedjelju objavio da je Marić Naša stranka predložila za dogradonačelnicu, ona je to potvrdila uz pitanje pratiteljima na društvenim mrežama šta oni misle o toj ponudi.

Brzo nakon toga društvenim mrežama je počeo kružiti snimak njenog obraćanja na jednom skupu u Londonu, gdje Marić govori kako u BiH postoji sukob tri naroda ili tri vjere.

"Katolici su uglavnom Hrvati, pravoslavci uglavnom Srbi, a Bošnjaci sami sebe nazvaju tako kako ne bi bili "samo muslimani", kazala je tom prilikom.

Osim Ivane Marić, za drugog dogradonačelnika, iz reda Bošnjaka bit će predložen Haris Bašić iz Naroda i pravde, a iz ove stranke bi trebao biti i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović. Kandidat za gradonačelnika odavno je poznat, to je SDP-ov Bogić Bogićević.