BiH
3

Narodna skupština RS usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su po hitnoj proceduri rebalans budžeta RS za ovu godinu kojim je predviđen budžetski okvir u iznosu 2,156 milijardi KM, što je za 6,5 posto više od planiranog za ovu godinu.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija  naveo je da su rebalansom planirani budžetski prihodi iznose 1,514 milijardi KM i manji su za 24,9 miliona KM od budžetskog okvira utvrđenog za ovu godinu.

Poreski prihodi, rebalansiranim budžetom, manji su za 58,1 miliona KM, dok su neporeski prihodi veći za 33,2 miliona KM, zbog uplate dividendi od "Elektroprenosa BiH" i "Elektroprivrede Republike Srpske".

Ministar finansija RS naveo je da je opredjeljenje Vlade da rebalansom treba obezbijediti dovoljan nivo sredstava za nesmetano funkcionisanje svih institucija i da obnova ovog bh. entiteta od posljedica poplava mora biti odvojena od budžeta .

Prihodi od poreza na dohodak bit će veći za 11,4 miliona KM od planiranih budžetom, dok će prihod od poreza na dobit biti manji za 18,6 miliona KM.

Indirektni porezi rebalansiranim budžetom planirani u iznosu manjem za 43 miliona KM.

"Kada je riječ o rashodima, za Fond solidarnosti za obnovu RS planirali smo budžetska sredstva od 18 miliona KM, a zbog pada prihoda od doprinosa morali smo planirati dodatna sredstva za Fond penzijskog i invalidskog i Fond zdravstvenog osiguranja od po 15 miliona KM", pojasnio je Tegeltija.

Iz budžeta za solidarni doprinos, koji pada na teret poslodavca, do kraja godine bit će izdvojen 4,1 milion KM za zaposlene u javnom sektoru, te će jednak iznos platiti i radnici iz svojih plata.

"Povećanje budžetskog okvira od 131 milion KM rezultat je povećanog finansiranja od MMF-a i ta sredstva su već odobrena, dok su sredstva za stambeno zbrinjavanje, studentski dom i opremanje MUP-a kreditna sredstva", rekao je Tegeltija.

Za rebalans budžeta glasalo je 45 poslanika iz reda vladajuće koalicije, dok je 25 poslanika opozicije bilo protiv.

Vlada je prije glasanja odbila, kao neprihvatljive, sve amandmane koje su na rebalans budžeta predložili poslanici SDS-a i kluba poslanika SDP BiH/ SDA.

Naroda skupština RS usvojila je i odluku o izmjeni odluke o dugoročnom zaduženju RS za 2014. godinu prema kojoj se visina zaduženja s predviđenih 254 podiže na  372 miliona KM.

I ova odluka izglasana je glasovima vladajućih partija u RS, dok je opozicija bila protiv.

Vlada RS je, podsjećamo, 30. juna dala zvanične pokazatelje o stanju duga Republike Srpske prema kojima je javni dug RS na dan 30. april 2014. godine iznosio 3.686,38 miliona KM, što predstavlja 41,22 posto procijenjenog BDP-a za 2014. godinu i ukupan dug Republike Srpske na dan 30. april 2014. godine iznosio je  4.599,11 miliona KM, što predstavlja 51,42 posto procijenjenog BDP-a za 2014. godinu.

Današnjom posebnom sjednicom okončan je rad ovog saziva Narodne skupštine RS.