{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodna skupština RS u ovom mandatu usvojila 105 zakona više od Parlamenta FBiH

21.9.2018. u 16:58
14
86
Narodna skupština RS u ovom mandatu usvojila 105 zakona više od Parlamenta FBiH
14
Narodna skupština RS u ovom mandatu usvojila 105 zakona više od Parlamenta FBiH
Foto: NSRS
Narodna skupština Republike Srpske, prema svim procjenama, bila je najefikasniji organ zakonodavne vlasti u BiH. U aktuelnom mandatu Narodna skupština RS usvojila je 105 zakona više od Parlamenta FBiH, odnosno 139 više od Parlamentarne skupštine BiH.
Uprkos tome što su državni parlamentarci bili najglasniji u kritikovanju vlasti, Parlamentarna skupština BiH pokazala se kao najnefunkcionalniji organ zakonodavne vlasti u BiH.

Naime, prema podacima sa zvanične web stranice Parlamentarne skupštine BiH, državni zakonodavci u ovom mandatu usvojili su samo 60 prijedloga zakona, odnosno izmjena i dopuna ranije donesenih zakona. Posljednji usvojeni zakon je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Prije usvajanja ovog zakona, koji je donesen nakon žestokog pritiska međunarodne zajednice, Parlamentarna skupština BiH već devet mjeseci nije usvojila nijedan novi zakon. Od ukupno 12 novih zakona koji su doneseni u aktuelnom mandatu, državni parlamentarci predložili su samo jedan, dok je sve ostale izradilo Vijeće ministara BiH.

Najveći broj novih zakona koji su usvojeni predložilo je Vijeće ministara BiH, posebno ako se uzme u obzir da je Predsjedništvo BiH samo formalni predlagač budžeta institucija BiH, odnosno da budžet izrađuje Vijeće ministara BiH, a Predsjedništvo BiH ga samo dostavlja državnom organu zakonodavne vlasti.

Svaki zastupnik i delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH ima pravo da izradi i predloži usvajanje određenog zakona. To znači da tu mogućnost ima 57 državnih parlamentaraca kojima se mjesečno iz džepova građana BiH, već četiri godine, isplaćuje po više od 5.000 KM.

Prema izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI), nešto aktivniji bili su zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH koji su u ovom mandatu usvojili ukupno 94 zakona.

Najveći broj zakona usvojen je u 2015. i 2017. godini i to 27, dok je 2016. godine usvojeno 26 zakona, a 2018. godine samo 14 zakona. Polovina, odnosno 50 posto, usvojenih zakona razmatrana je po redovnoj proceduri (43 zakona), dok je skoro
jednak broj zakona usvojenih po hitnom postupku (26) i skraćenoj proceduri (23).

Mali broj usvojenih zakona nije spriječio federalne parlamentarce da iz džepova građana FBiH mjesečno naplaćuju više od 4.000 KM. Naime, u mjesečna primanja profesionalno angažovanih zastupnika i delegata, pored plate u rasponu od 2.500 KM do 3.500 KM (zavisno od koeficijenta i minulog rada), ulaze topli obrok, naknada za odvojeni život koja u prosjeku iznosi 500 KM te naknada za smještaj u iznosu od 150 KM mjesečno. Uz navedeno, zastupnici i delegati imaju pravo na naknadu putnih troškova, kao i na vikend posjete porodici četiri puta mjesečno.

Najveći broj zakona u BiH usvojila je Narodna skupština Republike Srpske. Iz entitetskog organa zakonodavne vlasti potvrđeno nam je da je u aktuelnom mandatu NSRS usvojila ukupno 199 zakona i 228 tematskih cjelina (informacije, izvještaji, strategije, odluke, zaključci).

U ovom sazivu, Narodna skupština Republike Srpske održala je ukupno 25 redovnih sjednica, 29 posebnih sjednica i dvije svečane sjednice.

Prosječna plata u Narodnoj skupštini RS je 2.450 KM plus 500 KM za troškove rada koje zastupnik mora pravdati šefu kluba računima za hranu i gorivo ili za učešće u humanitarnoj akciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: