BiH
4

Narodna kuhinja Stari Grad za Kurban-bajram prikupila 40 tona mesa

FENA
Narodna kuhinja ''Stari Grad'' na sarajevskog Baščaršiji za četiri dana Kurban-bajrama prikupila je 40 tona mesa, a od toga je za potrebe ove kuhinje uskladišteno nešto više od dvije tone mesa što će biti dovoljno do kraja decembra ove godine.

Upravnica Narodne kuhinje ''Stari Grad'' Zilha Šeta, popularna tetka Zilha, u razgovoru za Agenciju Fena kazala je da ova kuhinja svaki kurbanski Bajram skupi velike količine mesa, ali da je ove godine neočekivano skupljeno 40 tona, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

Sve javne kuhinje u Sarajevu imaju problem zbog duga dostavljačima koji su robu dovozili preko robnih rezervi, a Šeta navodi da će kurbansko meso itekako pomoći kako ovoj, tako i drugim kuhinjama da prebrode krizni period do nove godine.

"Oko 1.300 mojih i 6.500 korisnika kuhinja do kraja godine će imati osiguran svoj obrok", kazala je Šeta.

Uz bajramske poklone i hljeb korisnicima Narodne kuhinje "Stari Grad", prvi dan je podijeljeno 1.300 kurbana od četiri kilograma, a uz to su i pripadnici Turskog bataljona u okviru vojnih snaga EUFOR-a u BiH podijelili 50 kurbana od šest kilograma.

Šeta je kazala i da je Rijaset islamske zajednice kuhinji "Stari Grad" donirao 2.750 kilograma mesa.

Tetka Zilha je podsjetila da je jedna ekipa kuhinje radila prije bajram-namaza, koja je primala hljeb, a druga poslije, koja je primala kurbane, a s njima je radilo pet profesionalnih mesara koji su skladištili meso i pripremali.

"Zahvaljujući Prvoj PU Stari Grad omogućeno je da cijeli prvi dan Bajrama imamo kružni tok saobraćaja oko Baščaršije, tako da nije bilo zastoja niti smetnji. Kolona automobila je bila konstantna od 11 sati do devet sati navečer", istaknula je Šeta te dodala da joj je ovogodišnji Bajram bio jednak onima iz djetinjstva.