Nesuglasice u Sarajevu
62

Narod i pravda upozorava na nelegalnu gradnju u Novom Gradu: Tajkuni moraju poštovati dozvole

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vijećnici iz Kluba Narod i pravda Mirza Selimbegović i Toni Vukadin su na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad upozorili da vladajuća većina u Općinskom vijeću Novi Grad svojim odlukama podstiče nelegalnu gradnju, osvrnuvši se na izmjene i dopune regulacionog plana Alipašin Most VII.

U Narodu i pravdi upozoravaju da je riječ o praksi da investitori izgrade objekte većih gabarita nego li je urbanističkom dozvolom i važećim regulacionim planom predviđeno, pa tek potom traže da im se takvo kršenje propisa aminuje.

"Iz općinske administracije su pokušali prikazati kako se radi o minornom povećanju gabarita, međutim vidljivo je da je investitor Ahaeti d.o.o. izgradio objekat od pet spratova iako je dobio odobrenje da gradi objekat sa četiri sprata. To znači da je investitor za 20 posto povećao gabarite objekta, što nikako nije minorna izmjena. Također, jasno je vidljivo da je investitor gabarite objekta povećao ne samo u visinu već i u širinu", kaže Vukadin.

Vukadin je upozorio vijećnike vladajuće većine da podržavanjem ovakve prakse šalju poruku da je ilegalna gradnja na području Općine Novi Grad moguća i poželjna.

"Važno je stati sa ovakvom praksom gdje mi regulacione planove usklađujemo sa pukim željama investitora. To je jedna obrnuta logika, valjda regulacioni planovi i urbanističke dozvole i postoje da bi ih investitori poštovali i prema njima postupali. Ako ćemo ovako funkcionirati, onda nam i ne treba regulacioni plan, neka svako izgradi objekte po vlastitim željama, a vijeće će naknadno aminovati učinjeno", stav je Kluba.

Posebno je, kako navode, problematična praksa u kojoj se ovako važne odluke donose naknadno i kroz jedan postupak koji otvara mogućnost korupcije.

"Regulacioni plan se i donosi kako bi svi bili u jednakoj poziciji. Ovako dolazimo u situaciju da su oni koje će vladajuća većina podržati u kršenju regulacionog plana u privilegovanoj poziciji, a to otvara put korupciji", zaključio je Vukadin, saopćeno je iz Naroda i pravde.