{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narod i pravda poziva ministra Crnadka da objavi podatke o novozaposlenim u MVP-u

Klix.ba
21.4.2018. u 14:55
421
32
Narod i pravda poziva ministra Crnadka da objavi podatke o novozaposlenim u MVP-u
421
Narod i pravda poziva ministra Crnadka da objavi podatke o novozaposlenim u MVP-u
Povodom izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka da je u ovu državnu instituciju zaposlio 'rekordan broj Srba', a zatim odbio javnosti dostaviti podatke o novozaposlenim, reagirali su iz novoosnovane stranke Narod i pravda.
U svom saopćenju željeli su upoznati javnost da će, uz Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, hitno u zakonsku proceduru uputiti i Zakon kojim se uspostavlja Registar uposlenih u državnim institucijama kao i informacije o njihovim primanjima.

"Svako lice koje prima platu iz budžeta mora prihvatiti da su njegovo ime i prezime, plaća i druge naknade, te način stupanja u radni odnos javni podatak. Zloupotreba i pogrešno tumačenje pitanja zaštite ličnih podataka dovela je do toga da javnost može biti uskraćena za ovu informaciju samo na osnovu slobodne odluke zaposlenika kojeg ta ista javnost plaća", poručuju iz stranke Narod i pravda.

Oni podsjećaju javnost da će, uz Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, hitno u zakonsku proceduru uputiti i Zakon kojim se uspostavlja Registar uposlenih u državnim institucijama kao i informacije o njihovim primanjima.

"Ovo zakonsko rješenje će obavezati institucije na javno objavljivanje sistematizacije radnih mjesta, navođenje imena i prezimena svih lica koja rade te dostavljanje godišnjih izvještaja po pitanju plaća i naknada, koji će biti dostupni javnosti. Shodno tome, građanima u svakom trenutku treba biti poznato po osnovu kojeg konkursa ili odluke je lice stupilo u radni odnos, te koje je trajanje njegovog ugovora o radu.

Svjesni smo da u Državnoj službi radi većina časnih i vrijednih službenika čiji kredibilitet urušavaju upravo oni zaposleni po stranačkim ili rođačkim linijama. Zaklonjeni iza stranke ili rođaka često svoj posao ne rade profesionalno i u interesu građana, ili se što je još tragičnije, ni ne pojavljujuju na svojim radim mjestima.

Zbog toga i jeste neophodan ovaj Registar uposlenih koji će razdvojiti one koji rade loše ili ne rade nikako, od većine službenika koji pošteno obavljaju svoj posao", stav je stranke Narod i pravda.

Na kraju saopćenja pozivaju ministra Crnadka da izađe sa podacima o novozaposlenim u MVP-u, te pojasni na koji način je utjecao na proces izbora kandidata o čemu je Klix.ba ranije pisao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: