Podrška SDP-u
194

Narod i pravda podržava sazivanje sjednice Skupštine KS

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Narod i pravda podržala je inicijativu SDP-a za sakupljanje potpisa, kojim planiraju natjerati vladajuću koaliciju da zakaže sjednicu Skupštine KS ili da to uradi kolegij bez njihove saglasnosti.

"Na našu žalost, pored toga još je veći problem sa Vladom KS koja je zaustavila sve pozitivne procese i bavi se isključivo stranačkim zapošljavanjem, tenderima i zaštitom poslušnih, korumpiranih direktora. Zakon o lokalnoj samoupravi nije u proceduri, a spreman je, EBRD kredit za rekonstrukciju vodovodne mreže nije efektivan, a odobren je, reforma zdravstvenog sistema stoji, zgrada MUP-a je na čekanju, Prva transverzala ni temelje nema dok je novac za to spreman na računu kao i niz drugih pozitivnih procesa koji su od Sarajeva ovo ljeto trebali napraviti najveće gradilište u regionu. Ova Vlada i premijer svaki dan proizvode štetu budžetu i građanima", kaže se u saopćenju stranke Narod i pravda.

iz stranke navo da je nepoštivanje kolektivnih ugovora proces zbog kojeg će Kanton Sarajevo ponovo plaćati sudske presude i kamate i opet će nas sačekati dugovi koje smo već skoro sanirali.

Nevjerovatno je da ova Vlada proizvodi nove nepotrebne dugove. Poslovnik predviđa održavanje hitne sjednice u slučajevima u kojim nastaje šteta za Kanton. Ovo je eklatantan primjer štete, i to nenadoknadive. Zastupnici Naroda i pravde, njih 7, već se potpisalo na zahtjev za smjenu Vlade i održavanje hitne sjednice na kojoj bi smijenili ovakvu Vladu i zaustavili pljačku državnih resursa. Koalicija SDA-SBB-BOSS-BPS koja vodi procese zapošljavanja i stranačkog tenderisanja prije izbora, a u cilju prikupljanja glasova za naredne izbore, u svojim redovima ima ljude koji razmišljaju kao normalan svijet. Neki su nam to prenijeli u direktim razgovorima i spremni su podržati smjenu ovakve Vlade bez obzira na stav šefova. Da bi pokrenuli proceduru i zaustavili štetu, moramo potpisati formalan zahtjev za smjenu. Vremena više nema", zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, nakon što je Klix.ba objavio tekst o tome da je aktuelni saziv Skupštine Kantona Sarajevo završio svoj mandat, jer je potvrđeno da taj organ zakonodavne vlasti više neće zasjedati do izbora, oglasili su se iz SDP-a.

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo poziva predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo Anu Babić da hitno i bez odgađanja zakaže sjednicu i time prekine tromjesečni nerad ovog zakonodavnog organa.