Silajdžić o Sudanu
0

"Narod Darfura je predugo patio. Mora se naći rješenje"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić prisustvovao je, na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku, sastanku na visokom nivou o Sudanu.

Ovaj sastanak sazvao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon kako bi se hitno razmotrili stanje u Sudanu te napredak u realizaciji sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, ali i politička, sigurnosna i humanitarna situacija.

O stanju u Sudanu govorili su, između ostalih, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, sudanski potpredsjednik Ali Osman Taha i predsjednik SAD-a Barack Obama.

Sastanku su prisustvovali i prvi potpredsjednik Sudana Salva Kiir Mayardit, predsjednik Komisije Afričke unije Jean Ping, te brojni svjetski državnici.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Silajdžić, koji je naglasio da BiH podržava punu implementaciju Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji je fundamentalan i nezamjenjiv za mir i stabilnost u Sudanu.

Za nešto manje od četiri mjeseca bit će održan referendum, koji će odrediti budući oblik Sudana. Nivo saradnje između Vlade Sudana i Vlade Južnog Sudana, u periodu prije i poslije referenduma, odredit će sudbinu ne samo Sudana već čitave regije.

Silajdžić je istaknuo kako je od ključne važnosti da se strane potpisnice Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma konstruktivno angažuju kako bi riješile neriješena pitanja u pogledu implementacije ovog sporazuma.

  • Nadamo se da će strane potpisnice Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, radi dobrobiti svojih naroda, riješiti sva pitanja na prijateljski i miroljubiv način - poručio je Silajdžić.

Imajući u vidu da će provođenje referenduma predstavljati rizik za sigurnosnu situaciju, predsjedavajući bh. predsjedništva je istakao važnost da strane potpisnice Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma pravovremeno preduzmu sve adekvatne mjere kako bi pružile sigurnost civilnom stanovništvu.

Silajdžić je upozorio kako nijedna opcija ne smije bilo koju stranu ostaviti u nepovoljnijem položaju. Ako prevlada jedinstvo, mora se uspostaviti pravičan sistem podjele vlasti. Također, raznolikost i jednakost svih regija mora se poštovati.

S druge strane, ako dođe do nezavisnosti, ističe Silajdžić, obje strane se moraju ujediniti oko vrijednosti i načela prijateljskih odnosa i dobre saradnje.

  • Bez obzira na ishod referenduma, važno je dati prioritet izgradnji kapaciteta vlasti Južnog Sudana radi pružanja sigurnosti i služenju svom stanovništvu, jer će jedino održiv Južni Sudan, sa snažnim lokalnim strukturama, doprinijeti miru i stabilnosti u regiji - dodao je.

Silajdžić je ocijenio kako je Sudan dobar primjer bliske saradnje između Ujedinjenih nacija i Afričke unije. Simbioza jedinstvene organizacije i regionalne organizacije i njihova saradnja u Darfuru putem njihove Hibrid misije (UNAMID) još nije doprinijela poboljšanju situacije na terenu, ali daje i nadu i krči put miru.

Iskustva iz ovog zajedničkog poduhvata će, smatra Silajdžić, pomoći predviđanju rješenja za druge sukobe i krize u Africi.

  • Pravedno rješenje se mora pronaći za narod Darfura. Ti ljudi se predugo patili. Trajno rješenje za Darfur mora uključivati jednako učešće naroda Darfura u procesu odlučivanja i stvaranje uslova za rješavanje njihovih nevolja - poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, BiH u potpunosti podržava politički proces i napore posredovanja u Dohi. Od suštinske je važnosti da se mirovni proces u Dohi vrši u okviru predviđenih rokova Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Pozvao je sve strane da se u potpunosti i bezuslovno angažuju u ovom procesu.

Također, pozdravio je i poboljšanje u odnosima između Čada i Sudana te dodao kako su situacija u Sudanu i mir i stabilnosti regije međusobno blisko povezani. Povoljno okruženje u regiji će omogućiti pozitivan razvoj i pomoći narodu Sudana da riješi svoje probleme, ustvrdio je.

  • Sudan zavređuje i mora imati punu pažnju međunarodne zajednice. Također, moramo pomoći narodu Sudana da pronađe svoj put ka boljoj budućnosti za svoju zemlju. Kao zemlja koja je prošla taj težak put, od užasnih zvjerstava i civilnih nevolja u Evropi još od Drugog svjetskog rata do postajanja članicom Vijeća sigurnosti UN-a, Bosna i Hercegovina je spremna i voljna da u potpunosti podijeli svoje iskustvo, kako bi doprinijela nastojanjima međunarodne zajednice da donese trajni mir, sigurnost i prosperitet Sudanu - poručio je Silajdžić.