Čeka se oprema
148

Narednih sedmica testiranje na koronavirus i u Kantonalnoj bolnici Zenica

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
U Kantonalnoj bolnici Zenica narednih sedmica trebala bi početi testiranja na koronavirus, kazao je danas direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kaza da je testiranje na koronavirus od velikog značaja, a s obzirom da je povećan broj testiranja, čekanje rezultata traje dosta duže, zbog čega su i sami poduzeli sve aktivnosti na osposobljavanju laboratorija za testiranje na koronavirus.

"Svakako da će nam uređaji za testiranje koronavirusa u budućem periodu dobro poslužiti. Mnogo je pitanja i analiza i tema u javnosti bilo zašto ZDK i Zenica ne dobivaju testove, i da smo ih dobili ne bismo ih mogli iskoristiti jer nemamo opremu te sve naše briseve upućujemo prema drugim ustanovama prema kojim imamo velike izdatke", kazao je Jupić.

Dodao je da se rezultati testova čekaju duže nego je to bio slučaj u ranijem periodu, ali da se nada da će u narednim danima saopćiti radosnu vijest da testiranja na koronavirus počinju i u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao kako je period čekanja rezultata najgori za zdravstvene radnike koji ne znaju kako postupati s pacijentom ne znajući da li je pozitivan ili negativan na koronavirus.

"Obećanja dobavljača su da će ove sedmice doći neophodna oprema za PCR kabinet i da ćemo brzo biti tehnički spremni testirati pacijente na koronavirus i u našoj ustanovi. Pravilnik imamo i sve ćemo riješiti. Prikupljamo i tehničku dokumentaciju koju ćemo uputiti prema Federalnom ministarstvu od kojeg ćemo, nadam se, dobiti potrebnu certifikaciju", pojasnio je Skomorac.

Vlada ZDK danas je usvojila i Prijedlog rebalansa Budžeta za 2020. godinu kojim je za borbu protiv pandemije koronavirusa osigurano dodatnih 7 miliona KM.

"Vrlo je izvjesno da će se sjednica Skupštine održati u petak kako bi se usvojio rebalans, a sredstva postala operativna. Mi smo ranije za Kantonalnu bolnicu obezbijedili 2,5 miliona KM, a rebalansom smo, kroz smanjenje troškova na svim budžetskim stavkama, obezbijedili dodatna sredstva za zdravstveni sektor, civilnu zaštitu, privredu i poljoprivredu", rekao je premijer Mirza Ganić.

Sva ministarstva su zadužena da izvrše analizu budžetskih stavki kako bi se mogle započeti aktivnosti na pripremi novog rebalansa, budući da je u prva tri mjeseca zabilježen pad prihoda u budžetu.

"Prihodi u prva dva mjeseca su na nivou 87 posto u odnosu na plan, a u trećem mjesecu smo imali još drastičnije smanjenje, što se očekuje i u četvrtom mjesecu, tako da je ovo samo jedan u nizu rebalansa koji nas čekaju u toku ove godine", rekao je ministar finansija Josip Lovrić.

Vlada je dala ovlaštenje premijeru Ganiću da sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) potpiše sporazum o nabavci zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u vrijednosti 500.000 KM, od čega će iz budžeta ZDK biti izdvojeno 400.000 KM, a 100.000 KM će osigurati UNDP. Isporuka prve količine opreme očekuje se već naredne sedmice.