Lakša putovanja
0

Narednih dana građani Sarajeva moći će preuzeti digitalni certifikat o vakcinaciji

B. T.
Digitalni certifikat (Foto: Shutterstock)
Digitalni certifikat (Foto: Shutterstock)
U narednim danima građanima Kantona Sarajevo bit će omogućeno preuzimanje digitalnih certifikata o vakcinaciji. Navode to iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koji će će putem informacionog sistema omogućiti dostavu certifikata sa QR kodom usklađenog sa formom kakva se koristi u EU.

"Zavod zdravstvenog osiguranja KS u saradnji sa ugovornim implementatorom sistema firmom Medit iz Sarajeva će do kraja sedmice omogućiti građanima Kantona Sarajevo da preuzmu digitalne certifikate o vakcinaciji, kako bi se oni mogli koristiti prilikom putovanja i u druge namjere za koje budu prihvaćeni", naveli su iz Zavoda.

isti se koristi u zemljama Evropske unije

Pored sugrađana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i građanima Sarajeva koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo, a koji su izvršili registraciju i priložili valdine dokumente te vakcinacije putem ranije uspostavljene aplikacije.

"Kako je proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo u potpunosti elektronski organizovan, stvoreni su preduslovi da se svim našim sugrađanima počnu izdaviti digitalni certifikati o vakcinaciji sa QR kodom kakav se koristi u zemljama Evropske unije. Navedeni certifikat je lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu gdje se skeniranjem QR koda, direktnom elektronskim upitom na servere Zavoda vrši provjera vjerodostojnosti podataka", objasnili su iz Zavoda.

Digitalni certifikat o vakcinaciji građani će moći koristi i za potrebe putovanja, svakako uz preduslov da države u koju putuju prihvataju vrstu vakcine kojom je osoba vakcinisana i ovakvu formu potvrde o vakcinaciji, a što zavisi od same granične politike svake države.

Iako je ovaj certifikat izrađen u skladu sa smjernicama EU, svaka od država reguliše svoja epidemiološka pravila ulaska i boravka u državi, pa tako i u pogledu prihvatljivosti certifikata, njegovog izdavaoca, ali i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana.

Šta građani moraju provjeriti prije putovanja

"Molimo naše sugrađane da prije početka svog putovanja provjere sve uslove za ulazak i potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju neophodnu za ulazak u zemlju u koju se upućuju, a sve kako bi izbjegli eventualne neugodnosti ili odbijanja ulaska u određenu zemlju", naveli su iz Zavoda.

Pored digitalnog certifikata, u narednim koracima, putem iste aplikacije, sugrađanima će biti omogućeno da kontrolisano preuzmu i druge dokumente koji se odnose na Covid-19, a to su prije svega Rješenje Ministarstva zdravstva o određenoj izolaciji zbog Covid-19, kao i Potvrda o prebolovanom Covidu-19.

"Ističemo da je proces informatizacije zdravstva koji provodi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u Kantonu Sarajevo izuzetno uspješan i da predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo u postratnom periodu. Proces informatizacije zdravstva uvodi transparentnost u procese rada, te upravo informacioni sistem predstavlja ključni element u borbi protiv korupcije u zdravstvu", zaključuje se u saopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.