Razmjena tajnih podataka
160

Naredne sedmice ratifikacija sporazuma o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka BiH i Turske

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Parlament BiH naredne sedmice trebao bi ratificirati dogovor BiH i Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na sporazum u oblasti odbrambene industrije.

Sporazum o saradnji sa Turskom na vojnim poljima obuke, tehnike i nauke potpisan je 2007. godine, a Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije 2013. godine.

Svrha sporazuma je uspostavljanje procedura i načela za obezbjeđivanje sigurnosti tajnih podataka.

Nadležni sigurnosni organi koji su odgovorni za provedbu sporazuma su Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane Turske.

Predviđeno je da dva ministarstva uzajamno blisko sarađuju razmjenom tajnih podataka i uvažavajući sigurnosne principe, a takvi podaci prenosit će se diplomatskim kanalima ili putem vojnih atašea.

Sporazum se zaključuje na period od pet godina, nakon čega se on automatski obnavlja na period od jedne godine.

Integralni sporazum je potpisan 6. decembra 2022. godine u Sarajevu, nakon što je Predsjedništvo BiH 18. oktobra 2021. godine donijelo odluku o prihvatanju sporazuma.

Parlament BiH bi svoju saglasnost na sporazum trebao dati 31. januara, a iz ministarstva sigurnosti je predloženo da sjednici parlamenta u vezi sa tom tačkom prisustvuje neko iz Predsjedništva BiH ili državnog ministarstva nadležnog za provedbu sporazuma kako bi se objasnile sve eventualne nedoumice.